Informatie Download
Ben Joosten 1931 Rotterdam (Nederland) - 2013 Dodewaard (Nederland)
en Elsbeth Cochius 1951 Lieshout (Laarbeek) (Nederland) -

De Grafiekkalender 2012

Wat mij aan een kalender bevalt, is dat er iedere dag naar gekeken wordt, zegt Ben Joosten. De kijker ziet iedere dag opnieuw het beeld dat is gedrukt. Ik hoop dat de prent zich iedere dag weer net iets anders voordoet dan de dag daarvoor, waardoor het statische beeld zich blijft ontwikkelen. De wisselwerking tussen het gedrukte en de witruimte vind ik ook leuk, kijk je naar het wit dan beleef je de prent anders dan wanneer je naar de gedrukte vormen kijkt.

Het beeld is het resultaat van een kritische beschouwing. Belangrijk is dat je overzicht houdt, maar het kijken zelf gaat gevoelsmatig. Een prent is boeiend als deze krachtig en sober is. Of het nu een abstract of figuratief beeld betreft. Of zo’n beeld klopt, dat heeft te maken met het ritme. Het gaat om de eenvoud en ik houd van wat zich nog ontwikkelt. Wat zijn eindstadium heeft bereikt, heeft geen toekomst meer.

  • Ben Joosten

    Ben Joosten was een Nederlands bronsgieter, beeldhouwer en graficus. Joosten richtte zich in de laatste jaren volledig op de monumentale drukkunst met oude houten letters.

    Lees meer