Informatie Download
Jan Commandeur 1954 Avenhorn (Nederland) -
Zeger Reijers, Bergen -

Zonder titel 1983

Jan Commandeurs schilderijen gaan over de natuur. Hij maakt abstract werk, waarin nauwelijks plaats is voor concrete landschappen, bloemen of bomen. Het zijn dan ook geen landschappen of natuurimpressies die hij schildert, maar stemmingsbeelden. Het gaat altijd over het effect dat de natuur op hem persoonlijk heeft.

Op zijn site zegt hij hierover: “Zoals de elementen de lichtheid of de zwaarte van een stemming kunnen bepalen, zo probeer ik steeds weer de natuur als metafoor te gebruiken voor mijn houding ten aanzien van mijn werk. Ik kijk naar de natuur, ik ‘schouw’. Dat levert een herinnering op, een herinneringsbeeld. Dat beeld in mijn herinnering is voor mij werkelijkheid, realiteit. Een herinnering aan een natuurbeeld wordt zo de maat van een nieuw schilderij”.

Bijzondere kleurcombinaties en de afwisseling van lange brede penseelstreken en korte toetsen zorgen voor spanning in Jan Commandeurs stemmingsbeelden. Soms brengt hij de verf ook in dikkere lagen aan met een paletmes. Opmerkelijk is dat met het veranderen van het ritme van de penseelstreken ook de glans en de reflectiekracht van de verf verandert.