Informatie Download
Jacqueline de Jong 1939 Enschede (Nederland) - 2024

Abstract Tales 1962

Het werk van Jacqueline de Jong overrompelt door kracht, gebaar, drama en humor. Het creatieve proces wordt geleid door haar intuïtie. Het intuïtieve bepaalt de vorm, de kleur en het materiaalgebruik. Voor Jacqueline de Jong, die het leven als een voortdurende situatie ervaart, is er geen grens tussen heden en verleden. Beelden en thema’s van vroeger kunnen zomaar terugkeren om opnieuw een rol te spelen. Belangrijke ontmoetingen, inspirerende contacten, ingrijpende gebeurtenissen, opzienbarende situaties en uiteenlopende activiteiten markeerden die weg en vinden hun neerslag in schilderijen, tekeningen, grafiek, beelden, objecten, affiches en haar tijdschrift 'The Situationist Times'. Het werk van Jacqueline de Jong maakt duidelijk dat verbeelding en werkelijkheid niet zonder elkaar kunnen.

  • Wie is Jacqueline de Jong

    Jacqueline Beatrice de Jong (1939) is een Nederlandse beeldende kunstenaar, tekenaar, beeldhouwer en graficus. In 1960 sloot zij zich aan bij de Internationale Situationisten. Nadat Constant Nieuwenhuijs en zijn groep gedwongen werden de organisatie te verlaten, vormde Jacqueline de Jong de Nederlandse sectie.

    Lees meer
  • Situationisten

    De situationisten vormden in 1957 een internationale kunstzinnig-politieke beweging. Zij streefden ernaar om een toestand van voortdurende maatschappelijke revolutie te bewerkstelligen. De situationisten hebben een sterke invloed gehad op de latere Engelse punkbeweging en het autonomisme en neomarxisme.

    Lees meer