Informatie Download
Jan Toorop 1858 Poerworedjo (Nederlands Indië) - 1928 Den Haag (Nederland)

Dubbelportret van Stefan George en Albert Verwey 1896-1902

 • Wie was Stefan George

  Stefan George (1868 -1933) was een Duits dichter, die in zijn werk, met als uitgangspunt het symbolisme, een geheel eigen, op estheticisme gebaseerde, poëtica ontwikkelde.

  Lees meer
 • Wie was Albert Verwey

  Albert Verwey was dichter en geleerde. Als dichter stond hij aanvankelijk sterk onder invloed van Willem Kloos, maar allengs ontdekte hij een eigen weg -- die hem overigens naar een nogal abstracte en verstandelijke poëzie leidde.Verwey schreef essays, vertaalde Dante, gaf het verzameld werk van Vondel uit in een volkseditie, en was op nog allerlei andere manieren actief in 'de Letteren'.

  Lees meer
 • Wat is een portret

  Een portret is een artistieke voorstelling van een persoon of een groep. Dit kan bijvoorbeeld een schilderij, een foto of een gebeeldhouwde weergave van iemands hoofd of buste zijn. Opzet is te tonen hoe de persoon eruitziet, met soms wat artistiek inzicht in zijn of haar persoonlijkheid. Meestal is herkenbaarheid van het gezicht het belangrijkst.

  Lees meer
 • Droge naald ets

  Een droge naald is een diepdruktechniek uit de prentkunst waarbij men, doorgaans door middel van fijne, staalharde etsnaalden, een tekening krast in een plaat. Vroeger was die plaat meestal van koper, tegenwoordig wordt ook zink of plastic gebruikt.

  Lees meer