Informatie Download
Jan Ekels de Oude 1724 Amsterdam (Nederland) - 1781 Amsterdam (Nederland)

Gezicht op de Dam te Amsterdam 1772

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  De oude Waag

  Het huidige gebouw “De Waag” op de Nieuwmarkt in Amsterdam was oorspronkelijk een toegangspoort tot de stad. Pas in de jaren 1617/1618 kreeg het gebouw zijn bestemming als Waag, omdat de Waag die hier te zien is op “Die Plaetse” - zoals de huidige Dam toen heette - door de toenemende handelsactiviteit te klein was geworden. Deze oude Waag is samen met het toenmalige stadhuis, nu Paleis op de Dam, meermaals afgebeeld door kunstenaars.

  Lees meer
 • Jan Ekels de Oude

  Jan Ekels I was een Nederlands tekenaar, restaurateur en kunstschilder. Hij maakte vooral vedute van Amsterdam, maar ook van Leiden en enkele andere steden. Zijn levensonderhoud verdiende hij met het restauratiewerk, waarin hij zeer bedreven was.

  Lees meer
 • Vedute

  Een veduta (meervoud vedute) is een zeer gedetailleerd stadsgezicht of ander vergezicht, gewoonlijk op groot formaat. In de 17e eeuw specialiseerden enkele Nederlandse schilders zich in realistische en herkenbare stadsgezichten en landschappen, die beantwoordden aan het gevoel van lokale trots bij de rijke Nederlandse middenklasse. Bekende voorbeelden hiervan zijn Johannes Vermeers Gezicht op Delft en de vele stadsgezichten die Jan van der Heyden en Jan Ekels de Oude schilderden.

  Lees meer