Informatie Download
François Morellet 1926 Cholet (Maine-et-Loire) (Frankrijk) - 2016 Cholet (Maine-et-Loire) (Frankrijk)

Trames 1965

Na een korte figuratieve periode gaat François Morellet in 1950 abstract werken. Hij gebruikt een geometrische taal bestaande uit eenvoudige vormen: lijnen, vierkanten, driehoeken, die hij samenbrengt in meestal tweedimensionale elementaire composities. De strenge toepassing van geometrische begrippen leidt in de loop van de jaren tot een ruimtelijke benadering die hem onmiddellijk tot de kunstenaars van de Minimal Art en de conceptuele kunst doet behoren. Illustratief hiervoor zijn experimenten zoals de Répartitions aléatoires en de Trames sinds de jaren ’50, de Désintégrations architecturales sinds 1971, de Géométrées sinds 1983, de Défigurations sinds 1988, de Déclinaisons de pi sinds 1998.

Morellet trad toe tot GRAV (Groupe de Recherche d'Art Visuel: 1960-1968), een groep kinetische kunstenaars die op een wetenschappelijke en experimentele manier de mogelijkheden van de beeldende kunst verkende. Vastbesloten om een nieuw medium van expressie te vinden, gebruikte hij neon als zijn favoriete materiaal. Wat hem interesseerde in neon buizen waren de specifieke materiaaleigenschappen: de helderheid, de manier waarop het automatisch kon worden in- en uitgeschakeld en het feit dat het werd vervaardigd. Vanaf 1968 raakte François Morellet geïnteresseerd in architectuur en ruimte.

 • Minimal Art

  Minimal Art kenmerkt zich door herhaling van geometrische vormen en volumes en door het ontbreken van een persoonlijk handschrift. Vaak worden deze vormen herhaald waardoor een structuur ontstaat.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Réinstallations

  In deze film uit 2011 worden licht- en andere installaties van François Morellet getoond.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Dash, Dash, Dash

  Deze film volgt de kunstenaar François Morellet tijdens Dash Dash Dash op Blain / Zuid Berlijn 2015. Hij praat over zijn proces van minimale besluitvorming en de capaciteit die geometrie heeft voor het helpen verhalen verzinnen en hij is blij als hij eindelijk zijn grootste installatie tot nu toe toont.

  Lees meer
 • Wie is François Morellet

  François Morellet is een Franse kunstenaar. Hij heeft zich gedurende zijn carrière achtereenvolgens beziggehouden met schilderkunst, lichtkunst, beeldhouwkunst en grafische kunst. zijn werk wordt gerekend tot de geometrische abstractie.

  Lees meer