Informatie Download
Hans Broek 1965 Veenendaal (Nederland) -

Santa Clarita 1995

De landschappen van Hans Broek vallen op door hun extreme formaten, maar meer nog door de ongewone visie die er uit spreekt. Mensen ontbreken op de schilderijen, maar toch speelt hun aanwezigheid altijd een rol. Natuur en cultuur zijn in deze landschappen volstrekt gelijkwaardig. Begin jaren negentig maakte Broek een reeks schilderijen naar aanleiding van zijn reizen naar Rusland. Een ruige, expressieve schildertrant kenmerkt het werk uit die periode. Vanaf 1995 woont Broek in de Verenigde Staten. Zijn geabstraheerde verbeelding van het landschap doet soms denken aan 17de-eeuwse kunstenaars of aan een schilder als Mondriaan.

Van 2010 tot 2014 werkt hij met een concept wat hij 'het vertalen van film naar schilderkunst' noemt. Hij werkt met thema's zoals immigratie en revolutie. Deze series schilderijen geven de mogelijkheid tot een narratieve interpretatie. Wat zijn schilderijen kenmerkt zijn contrasten: licht en donker, geometrisch en organisch, nauwgezet en expressionistisch, materie en illusie, figuratief en abstract. In die periode werkt Hans Broek vanuit een rijk geschakeerd gebied waarbinnen het filmische zijn werk samenbindt.

In 2014 is Hans Broek één van de twaalf kunstenaars die de uitnodiging krijgt om een schetsontwerp te maken voor een staatsieportret van Koning Willem Alexander. De opdracht van het stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed luidt een „herkenbaar, monumentaal en representatief werk” te maken. Het ontwerp moet „tegelijkertijd verrassen.” De commissie heeft zijn schetsontwerp niet gekozen.

  • Santa Clarita

    Santa Clarita is een stad in de Amerikaanse staat Californië. Het is de 133e stad in de Verenigde Staten (2000).

    Lees meer