Informatie Download
Pieter Holstein 1934 Enschede (Nederland) -
Algemeen Handelsblad -

Het oog

Pieter Holstein maakt illustratieve, figuratieve voorstellingen, met interieurs, landschappen, lettertekens en symbolen in soms raadselachtige combinaties. Holsteins' ingekleurde etsen in een pseudo-onbeholpen lijnvoering hebben soms een absurdistische voorstelling en geven met behulp van tekst en beeld ironisch commentaar op de kunst en de waarneming. Zijn schilderijen lijken soms op kindertekeningen in kleurboeken of op cartoons. Holstein maakt schilderijen met droomachtige landschappen.

Zijn werk kenmerkt zich door een stipachtige tekenstijl en helder kleurgebruik. Meestal schildert hij zijn etsen in met aquarelverf waardoor ze allemaal net iets anders zijn. Regelmatig duiken dezelfde motieven op: landschap, bloemen, hond, mens, stoel, kip of kikker bijvoorbeeld. Hij verwerkt ze tot simpele, archetypische voorstellingen van kleine gebeurtenissen die een onverwachte wending kunnen nemen. Zijn werk ademt de sfeer van ouderwetse kinderboeken – de kunstenaar Holstein wordt nooit oud. Naast ingekleurde etsen omvat zijn oeuvre ook schilderijen en zeefdrukken.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Ets en droge naald

  Hoe maak je een ets, een droge naald of een houtsnede. Op deze film wordt dat uitgelegd.

  Lees meer
 • Wie is Pieter Holstein

  Pieter Holstein (1934) is een Nederlands tekenaar, kunstschilder en graficus. Hij maakt illustratieve, figuratieve voorstellingen, met interieurs, landschappen, lettertekens en symbolen in soms raadselachtige combinaties.

  Lees meer