Decors voor de Nieuwe Schouwburg
Deze prent maakt deel uit van een serie van veertien prenten van decors voor de Nieuwe Schouwburg op het Leidseplein te Amsterdam. De decors waren geschilderd door Jurriaan Andriessen en Hermanus Numan.
Lees meerDit toneeldecor ‘De Romeinsche Hof-Gallery’ maakt deel uit van een serie van 14 prenten van decors voor de Nieuwe Schouwburg op het Leidseplein te Amsterdam, geschilderd door Jurriaan Andriessen en Hermanus Numan.
De Korintische zuilen met acanthusbladeren en de klassieke beelden - van onder anderen achteraan links Minerva, met speer, helm en het schild met de afbeelding van Medusa, en rechts Mercurius, te herkennen aan de ronde hoed en de caduceus in zijn hand - zorgen voor een passend decor voor het treurspel Titus. Dit oorspronkelijk Franse treurspel van Pierre Laurent Buirette de Belloy was door Joannes Nomsz (1738 - 1803) in het Nederlands vertaald.
Afgebeeld is hier de situatie in het 8ste toneel van het 4de bedrijf: Sextus, raadsheer van de keizer, werpt zich aan Titus voeten en bekent, dat hij hem wilde vermoorden. Waarop Titus roept: “Ontaarde Sextus! die, door minnenyd verheerd, U met het dierbaar bloed uws halsvriends wilt bevlekken … “
Deze prent maakt deel uit van een serie van veertien prenten van decors voor de Nieuwe Schouwburg op het Leidseplein te Amsterdam. De decors waren geschilderd door Jurriaan Andriessen en Hermanus Numan.
Lees meerJurriaan Andriessen kan worden beschouwd als de laatste en belangrijkste behangselschilder in Amsterdam en ook als één van de beste kunstenaars op dit terrein. RMT heeft vijf prachtige werken van hem aangekocht.
Lees meerDit oorspronkelijk Franse treurspel van Pierre Laurent Buirette de Belloy was door Joannes Nomsz (1738 - 1803) in het Nederlands vertaald. De tekst is in z'n geheel online te lezen.
Lees meerIzaak Jansz. de Wit werd in 1741 te Amsterdam geboren. Hij leerde de graveerkunst in Parijs. Teruggekeerd in Nederland woonde en werkte hij in Utrecht en Haarlem. Tot zijn belangrijkste werken rekent men de door hem naar Jacob Cats gegraveerde Twaalf Maanden.
Lees meerHermanus Numan was een Nederlandse graveur, kopiist en schilder. Hij schilderde Italiaanse straattaferelen, samen met Jurriaan Andriessen van wie hij les kreeg, en daarnaast onder meer landschappen, allegorieën, portretten en topografische voorstellingen.
Lees meer