Informatie Download
Johannes Adrianus van Geffen 1734 Amsterdam (Nederland) - na 1795 Amsterdam (Nederland)

Blaker, miniatuurzilver 1773

Al eeuwen zijn mensen gecharmeerd door miniatuur voorwerpjes gemaakt naar voorbeeld van het 'echte' leven. Zo maken vakmensen altijd al miniatuur meesterstukjes van hout, porselein en zilver, vaak tot in de finesses. Het is leuk om te weten dat het zilveren miniatuurgoed meestal van Nederlandse makelij is. De grootste bloei begon in de 17e eeuw toen welgestelde dames zich gingen toeleggen op het inrichten van grote prachtige poppenhuizen. Aan het eind van de 17e eeuw werden behalve miniatuur gebruiksvoorwerpen ook figurale groepjes gemaakt die kinderspelen of beroepen uitbeelden. Er zijn zilversmeden die zich speciaal hebben toegelegd op het maken van zilveren ‘poppegoet’ zoals het miniatuurzilver in die tijd werd aangeduid. Arnoldus en Johannes Adrianus van Geffen en Pieter van Somerwil uit Amsterdam waren werkzaam in de 18e eeuw.

  • Meesterteken

    Een meesterteken is een door een zilversmid of een fabriek van zilveren en metalen voorwerpen in een edelmetalen voorwerp ingeslagen symbool. Vaak gaat het om letters die de initialen van de meester vormen maar ook "sprekende" meestertekens komen voor.

    Lees meer
  • Blaker (kaarshouder)

    Een blaker is een lage kaarshouder met een platte voet, meestal voorzien van een handvat in de vorm van een oog of een steel. Ook heeft een blaker meestal rondom een opstaande rand, zodat gesmolten kaarsvet er niet af kan lopen. Voordat elektriciteit gemeengoed werd in gebouwen, werden blakers algemeen gebruikt als eenvoudige lamp of zaklamp.

    Lees meer