Informatie Download
Ans Wortel 1929 Alkmaar (Nederland) - 1996 Hilvarenbeek (Nederland)

Ruzie in 't gezin 1962

Ans Wortel neemt sinds jaren zestig een volstrekt eigen plaats in binnen de na-oorlogse schilderkunst. Het werk is sterk autobiografisch. Haar - vaak heftige - levenservaringen als vrouw, moeder en kunstenares vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het zijn vooral gevoelens als liefde, geborgenheid, dromen, angsten, de groei van het kind naar de volwassenheid, moeder-kind relaties die zij op een sprekende zeer lichamelijke wijze weet te verbeelden.

Haar voorstellingen bestaan uit menselijke figuren, die elkaar zoeken, omarmen of elkaar juist afstoten. Ogen, handen en gelaat spelen steeds een dominerende rol. Van betekenis voor de atmosfeer die haar werk uitstraalt, is de ruimtebepaling: de figuren lijken te zweven in niet nader gedefinieerde ruimten. De aanduiding van maan en sterren, de contouren van de aardbol of horizon wekken vaak associaties met het heelal. Soms is er sprake van een surrealistisch aandoend landschap - koel en verlaten - waarin de figuren aan hun lot zijn overgelaten.

 • Gouache

  Een gouache is een met dekkende waterverf gemaakt schilderij waarbij de ondergrond niet meer zichtbaar is, dit in tegenstelling tot een aquarel.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Favoriete kunstenares vanuit Kranenburg in Bergen 1989

  Ans Wortel doet haar zegje over de uitzetting uit Museum Kranenburg te Bergen.

  Lees meer
 • Nieuwe figuratie

  Het werk van Ans Wortel wordt gerekend tot de Nieuwe figuratie. De Nieuwe figuratie is een aan de popart verwante schilderstijl in België en Nederland van de jaren 1960 en 1970.

  Lees meer
 • Wie was Ans Wortel?

  Ans Wortel (1929 - 1996) was een Nederlands beeldend kunstenares, dichteres en schrijfster. Zij maakte hoofdzakelijk gouaches en olieverfschilderijen, maar ook aquarellen, tekeningen, collages, lithografieën, etsen, beelden, glassculpturen en glasreliëfs. Zij was een autodidact en kreeg in 1963 de eerste prijs van de Biënnale de la Jeunesse (in Parijs).

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Overzichtstentoonstelling van Ans Wortel 2013

  Een film over de opening van de overzichtstentoonstelling van kunstschilderes Ans Wortel in Museum Jan van der Togt, geopend op 3 maart 2013 in Amstelveen.

  Lees meer