
Slideshow
Een selectie van prachtige, ook onbekender werken, waaronder veel portretten.
Lees meerJacob Maris was de oudste van de gebroeders Maris. Hij was een van de belangrijkste schilders van ‘typisch Hollandse’ stadsgezichten en landschappen van zijn tijd en wordt door sommigen gezien als de meest impressionistische van de drie.
Jacob Maris studeerde aan de Haagse en Antwerpse Kunstacademies. Met die degelijke opleiding werkte hij aanvankelijk in een gladde, academische traditie. Hij raakte echter beïnvloed door de ideeën van de School van Barbizon en begon landschappen te schilderen in de omgeving van Oosterbeek en Wolfheze, samen met onder anderen Willem Roelofs, Gerard Bilders en Anton Mauve. In 1865 ging hij naar Parijs, waar hij leerling werd van Ernest Hébert. Hij werkte in Frankrijk in het bos van Fontainebleau en maakte olieverfschetsen van rotsachtige landschappen in het gebied rond Barbizon. Na zijn terugkeer in 1871 vestigde hij zich voorgoed in Den Haag. Hij ontdekte de schoonheid van het eigen land en legde zich toe op het schilderen en aquarelleren van landschappen en stadsgezichten. Hij maakte onder meer schetsen in en rond Den Haag, Dordrecht en Amsterdam. Topografische juistheid was voor hem geen item: Jacob Maris stelde zich als artistiek doel de wisselende atmosfeer van het landschap weer te geven.
Gaandeweg werd zijn werkwijze robuuster en zijn penseelvoering breder. Bij olieverfschilderijen ‘boetseerde’ hij als het ware in verf. Zijn motto was: “Ik denk in mijn materie”. Dit werk is qua onderwerp en weergave een karakteristiek voorbeeld van de Haagse School, waarvan Jacob Maris een van de grondleggers was. Het ging om de werking van het licht en om de stemming en atmosfeer van het landschap tot uitdrukking te brengen. Maris wilde de ‘poëzie van het alledaagse’ niet om zeep brengen door het uitwerken van details.
Een selectie van prachtige, ook onbekender werken, waaronder veel portretten.
Lees meerHet Hollandse landschap in de Nederlandse kunst sinds 1850. Een PDF van een uitgebreid en rijk geïllustreerd boekwerkje van Antoon Erftemeijer.
Lees meerDe site van Het geheugen van Nederland toont enkele tientallen werken van Jacob Maris. Er kan op ingezoomd worden om ze goed in detail te bekijken.
Lees meerJacobus Hendricus Maris was een Nederlands kunstschilder. Jacob was de oudste van drie schilderende broers (de anderen waren Matthijs en Willem) en was naast kunstschilder ook etser en lithograaf. Alle drie waren succesvolle schilders van de Haagse School en werkten (ook) impressionistisch. Jacob had zich gespecialiseerd in landschappen.
Lees meerHet impressionisme stelde alle bestaande opvattingen over kunst ter discussie. Het was ook een van de eerste kunststromingen waarbij kunstenaars bewust een groep vormden. Typerende aspecten van het impressionisme zijn de gerichtheid op de beleving van het moment ('impressie'), de keuze voor thema's uit het 'moderne leven', de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, een schetsachtige werkwijze en het werken in de openlucht.
Lees meerDe Haagse School was een beweging van gelijkgestemde Nederlandse kunstschilders die grofweg tussen 1860 en 1900 in Den Haag werkten. De leden zetten zich af tegen de romantische traditie in de Hollandse schilderkunst.
Lees meer