Informatie Download
Jacob Maris 1837 Den Haag (Nederland) - 1899 Karlsbad(Karlovy Vary) (Duitsland)

Aan de vaart z.j.

Jacob Maris was de oudste van de gebroeders Maris. Hij was een van de belangrijkste schilders van ‘typisch Hollandse’ stadsgezichten en landschappen van zijn tijd en wordt door sommigen gezien als de meest impressionistische van de drie.

Jacob Maris studeerde aan de Haagse en Antwerpse Kunstacademies. Met die degelijke opleiding werkte hij aanvankelijk in een gladde, academische traditie. Hij raakte echter beïnvloed door de ideeën van de School van Barbizon en begon landschappen te schilderen in de omgeving van Oosterbeek en Wolfheze, samen met onder anderen Willem Roelofs, Gerard Bilders en Anton Mauve. In 1865 ging hij naar Parijs, waar hij leerling werd van Ernest Hébert. Hij werkte in Frankrijk in het bos van Fontainebleau en maakte olieverfschetsen van rotsachtige landschappen in het gebied rond Barbizon. Na zijn terugkeer in 1871 vestigde hij zich voorgoed in Den Haag. Hij ontdekte de schoonheid van het eigen land en legde zich toe op het schilderen en aquarelleren van landschappen en stadsgezichten. Hij maakte onder meer schetsen in en rond Den Haag, Dordrecht en Amsterdam. Topografische juistheid was voor hem geen item: Jacob Maris stelde zich als artistiek doel de wisselende atmosfeer van het landschap weer te geven.
Gaandeweg werd zijn werkwijze robuuster en zijn penseelvoering breder. Bij olieverfschilderijen ‘boetseerde’ hij als het ware in verf. Zijn motto was: “Ik denk in mijn materie”. Dit werk is qua onderwerp en weergave een karakteristiek voorbeeld van de Haagse School, waarvan Jacob Maris een van de grondleggers was. Het ging om de werking van het licht en om de stemming en atmosfeer van het landschap tot uitdrukking te brengen. Maris wilde de ‘poëzie van het alledaagse’ niet om zeep brengen door het uitwerken van details.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Slideshow

  Een selectie van prachtige, ook onbekender werken, waaronder veel portretten.

  Lees meer
 • Wie was Jacob Maris?

  Jacobus Hendricus Maris was een Nederlands kunstschilder. Jacob was de oudste van drie schilderende broers (de anderen waren Matthijs en Willem) en was naast kunstschilder ook etser en lithograaf. Alle drie waren succesvolle schilders van de Haagse School en werkten (ook) impressionistisch. Jacob had zich gespecialiseerd in landschappen.

  Lees meer
 • De Haagse School

  De Haagse School was een beweging van gelijkgestemde Nederlandse kunstschilders die grofweg tussen 1860 en 1900 in Den Haag werkten. De leden zetten zich af tegen de romantische traditie in de Hollandse schilderkunst.

  Lees meer