Wie was Jan de Rooden?
De keramisch kunstenaars Johnny Rolf en Jan de Rooden hebben een site ingericht met daarop veel werken en beschrijvingen.
Lees meerJan de Rooden komt in 1955 voor het eerst in aanraking met keramiek en in 1956 gaat hij werken in het atelier van Lucie Bakker in Amsterdam. Zij is een leerlinge van Bert Nienhuis. In 1957 trouwt hij met Johnny Rolf. Op hun vele reizen door de hele wereld gaan Johnny Rolf en Jan de Rooden een voor Nederlandse begrippen unieke beeldende dialoog aan met de ter plaatse door hen bestudeerde aardewerkculturen in Mongolië, Korea, Japan, Taiwan, Indonesië, Mexico, India en Soedan. Indrukwekkend zijn ook hun werkbezoeken aan gerenommeerde potters in Europa en Amerika. Opmerkelijk is dat beiden er bewust voor kiezen om niet in loondienst op een vaderlandse kunstacademie te gaan werken. Wel verzorgen zij gerelateerd aan hun reizen wereldwijd workshops aan universiteiten en keramiekopleidingen.
Jan de Rooden en Johnny Rolf werken lange tijd in het door hen in augustus 1960 van Bert Nienhuis overgenomen atelierpand aan de Kloveniersburgwal 133 in Amsterdam en nadien in hun prachtige koetshuis aan de Linnaeusparkweg 18 in de hoofdstad. In de jaren 70 maakt Jan de Rooden een serie succesvolle "vierkant-ronde" potten, waaronder deze massieve, robuuste, rechthoekige vaas.
De keramisch kunstenaars Johnny Rolf en Jan de Rooden hebben een site ingericht met daarop veel werken en beschrijvingen.
Lees meerAardewerk is een verzamelnaam voor bij temperaturen tot ongeveer 1100 graden Celsius uit klei gebakken keramiek, zoals vaatwerk, potten, schalen, drinkbekers, kruiken en tegels.
Lees meerOp de site van Capriolus staat een korte biografie van de kunstenaar Jan de Rooden en enkele werken.
Lees meer