Informatie Download
Carel Willink 1900 Amsterdam (Nederland) - 1983 Amsterdam (Nederland)

Portret Estelle Reed 1937

Estelle Reed was een Amerikaanse danseres die getrouwd was met Nicolaas (Cola) Debrot (1902 – 1981), een Antilliaanse schrijver, dichter, arts, diplomaat, jurist, minister, filosoof en balletcriticus. Het stel woonde destijds tijdelijk in bij de kunstenaar Pyke Koch. In de jaren dertig was het werk van Pyke Koch zeer populair en zijn huis was een ontmoetingsplaats voor zijn vrienden uit de kunstwereld waaronder Carel Willink.

Carel Willink streefde voor de portretten die hij schilderde een perfecte anatomische gelijkenis na. Om dit te bereiken mat hij de lichaamsverhoudingen van de geportretteerde. Met een liniaal mat hij de lengte van de handen, de armen en de schouders. Met een passer en een meettang werden alle onderdelen van het gezicht opgemeten. Willink maakte vervolgens een schaalverdeling en maakte aan de hand hiervan de schets. Zodoende waren de lichamelijke verhouding exact hetzelfde als in het echt.

De fotorealistisch geschilderde portretten van Carel Willink pasten perfect binnen zijn eigen magisch realistische schilderstijl en al gauw gingen ze een groot deel van zijn oeuvre omvatten. Hij werd de absolute grootmeester in dit genre. Tot aan zijn dood was hij Nederlands beroemdste, meest gevraagde en duurste portretschilder.

  • Wie was Carel Willink?

    Albert Carel Willink (1900 - 1983) was een Nederlands kunstschilder. Hij wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme. Willink zelf noemde het liever imaginair realisme, het zo realistisch mogelijk schilderen van de verbeelding.

    Lees meer