Informatie Download
Utagawa Hiroshige 1797 (Japan) - 1858 (Japan)

Vrouwen langs de Sumida rivier in de herfst 1853

Utagawa Hiroshige (1797 - 1858), geboren als Ando Tokutaro, behoort tot de grootste meesters van de Japanse prentkunst. Vanaf zijn 27e wijdde hij zich volledig aan de schilderkunst. Aanvankelijk maakte hij boekillustraties en vervolgens ‘bijin-ga’, prenten van mooie vrouwen. Hiermee stopte hij echter om landschappen te gaan schilderen. Zijn debuut als landschapsschilder maakte hij met de 10-delige serie ‘Toto Meisjo’, ‘Beroemde plaatsen in de oosterse hoofdstad’. De naam Utagawa mocht hij gebruiken ten teken dat hij hoorde bij de belangrijke Utagawa-school in ukiyo-e kunst.
Utagawa Hiroshige reisde in 1832 te voet langs de Tokaido en legde tijdens deze 490 km lange tocht zijn indrukken van de nederzettingen vast. De serie ‘Tōkaidō Gojūsan-tsugi’ ofwel ’Drieënvijftig stations aan de Tokaido’ die hij daarvan vervaardigde, bezorgde hem onmiddellijk de reputatie ‘meester van het landschap’. De werken van deze serie worden nog altijd tot de beste op dit gebied gerekend.

Hiroshige, die duizenden prenten op zijn naam heeft staan, ontwierp veel series, waaronder zeker 16 van de Tokaido. Andere zijn ‘Honderd beroemde gezichten van Edo’, ‘Negenenzestig stations langs de Kisokaidō’, ‘Zesendertig gezichten van de berg Fuji’ en ‘Acht gezichten van de Sumida rivier’ om slechts enkele te noemen. Zijn weergave van de veranderingen in het weer en het landschap tijdens de verschillende jaargetijden is subliem. Ook de Sumida rivier heeft hij afgebeeld op verschillende tijdstippen en in verschillende jaargetijden; bijvoorbeeld bij maanlicht en in de sneeuw.

 • De Sumida

  De Sumida (Sumidagawa) is een rivier in Japan die 27 km door Tokio stroomt. De rivier wordt door de Japanse wet geclassificeerd als een rivier van eerste klasse.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Slideshow

  Een film met veel verschillende werken uit het oeuvre van Hiroshige.

  Lees meer