Informatie Download
Wim Schuhmacher 1894 Amsterdam (Nederland) - 1986 Amsterdam (Nederland)

Mulattin met bloem 1919

Wim Schuhmacher was als schilder een autodidact. Vanaf 1913 werkte hij alleen nog maar als vrije kunstschilder. Zijn kennismaking met het werk van de Bergense School, de allereerste expressionistische beweging in Nederland, was belangrijk. Dit is ook te zien aan zijn schilderij ‘Mulattin met bloem’. Bij de Bergense School denk je aan krachtige donkere schilderijen met vrije, enigszins kubistisch aandoende vormen, opgezet in aardkleuren – bruin, oranjebruin, oker, brons, blauwgroen, ook paarsrood, met enkele felle kleuraccenten – sterke licht-donker contrasten en een forse penseelstreek. Details zijn weggelaten; de schilders wilden laten zien wat zij belangrijk vonden. In verzadigde kleuren en sterke contrasten zetten de kunstenaars van de Bergense School hun landschappen, portretten en stillevens met groot gebaar in stevige penseelstreken op het schilderslinnen.

Ook de lichtinval op een schilderij was belangrijk voor Wim Schuhmacher. Hiervan zie je bijvoorbeeld iets terug in de portretten die hij omstreeks 1920 maakte en waarbij hij de figuren bij voorkeur zo bij een raam plaatste dat het licht hen als een aureool omstraalt.

Een mulattin is een vrouw geboren uit een blanke (in Zuid-Amerika vaak Spaanse of Portugese maar ook Franse, Engelse of Nederlandse) ouder en een zwarte ouder.

  • Bergense School

    Wim Schuhmacher wordt gerekend tot de Bergense School. Dit is een stroming in de Nederlandse schilderkunst tussen 1915 en 1925. Deze wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten. De kunstenaars woonden en werkten in of nabij het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen.

    Lees meer
  • Wie was Wim Schuhmacher?

    Wytze Gerrit Carel (Wim) Schuhmacher was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij maakte onder andere schilderijen en tekeningen en daarnaast ontwierp hij meubilair en decors voor toneelstukken.

    Lees meer