Informatie Download
Marlene Dumas 1953 Kaapstad (Zuid Afrika) -
Zeger Reijers, Bergen -

Zonder titel 1984

Marlene Dumas (Kaapstad 1953) is een van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van dit moment. In de jaren zeventig kwam zij naar Nederland om te studeren aan Ateliers ’63 in Haarlem. Na het voltooien van haar studie vestigde zij zich in Amsterdam, waar zij nog steeds woont en werkt. Het thema tegenstelling, waar zij in haar leven in Zuid-Afrika met de apartheid veel mee te maken had (blanken tegenover zwarten, cultuurverschillen, confrontatie van de geslachten), beïnvloedde haar werk.

Zij gebruikt vooral fotografische bronnen zoals zelfgemaakte snapshots, polaroidfoto's en duizenden foto's gescheurd uit tijdschriften en kranten. Haar schilderijen zijn echter nooit een letterlijke weergave van de foto's: ze snijdt het beeld bijvoorbeeld uit en gebruikt alleen een detail van de foto of ze gebruikt een ander kleurenpalet. Haar karakteristieke kleurenpalet is grijs, blauw en rood. Haar schilderijen en tekeningen hebben een enorme directheid en expressiviteit, die zij paart aan een zekere analytische afstandelijkheid. Hierbij gaat zij controversiële onderwerpen niet uit de weg.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Zeefdruk

  Zeefdruk is een grafische techniek die gebruikt wordt voor meerdere doeleinden, zoals textielbedrukking, affiches en kunstdrukken. Het kan met één kleur of met meerdere kleuren. Op deze site staat een filmpje over het maken van zeefdrukken.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Blikopeners en Marlene Dumas

  In deze YouTube film brengen de Blikopeners een bezoek aan de tentoonstelling in het Stedelijk museum Amsterdam in 2014 en aan Marlene Dumas.

  Lees meer
 • Wie is Marlene Dumas?

  Marlene Dumas is een in Zuid-Afrika geboren kunstenares. Zij woont en werkt sinds 1976 in Amsterdam en wordt als een Nederlandse kunstenares beschouwd. Zij gebruikt vooral fotografische bronnen voor haar werk.

  Lees meer