Informatie Download
Philip Zilcken 1857 Den Haag (Nederland) - 1930 Villefranche (Frankrijk)
naar Matthijs Maris 1839 Den Haag (Nederland) - 1917 Londen (Groot-Brittannië)

Gezicht op Lausanne z.j.

Philip Zilcken was niet alleen schilder, maar ook een zeer getalenteerd etser. Hij heeft prenten vervaardigd naar werken van onder anderen Jozef Israëls, de gebroeders Maris, zijn leraar Anton Mauve en verscheidene Barbizon-kunstenaars.

Deze ets is gemaakt naar de sepiatekening, die Matthijs Maris in 1861 na zijn verblijf in Lausanne maakte. Het is het vroegste en tegelijk het meest realistische van de vele werken die hij van de stad aan het meer van Genѐve zou maken. Het is een gedetailleerd uitzicht over de stad met de burcht Château Saint-Maire centraal in beeld en rechts daarvan de spitse toren van de gotische kathedraal. Maris koos bewust voor een standpunt waarbij de burcht en de kathedraal duidelijk afsteken tegen de achtergrond.

  • Wie was Philip Zilcken?

    Charles Louis Philippe Zilcken was een Nederlands beeldend kunstenaar en schrijver en een van de belangrijkste oriëntalisten van zijn tijd. Hij verwierf grote faam als etser door zijn grote technische vaardigheid. Als auteur publiceerde hij veel beschouwingen over Nederlandse kunst van zijn tijdgenoten.

    Lees meer