Informatie Download
Barend Cornelis Koekkoek 1803 Middelburg (Nederland) - 1862 Kleef (Duitsland)

Rijnlandschap met kasteel-ruïne 1847

 • De familie Koekkoek

  Koekkoek is een Nederlandse familie die een groot aantal kunstschilders heeft voortgebracht. Met zestien schilders in vier generaties wordt de familie beschouwd als de grootste schildersfamilie ter wereld.

  Lees meer
 • Wie was Barend Cornelis Koekkoek

  Barend Cornelis Koekkoek ( 1803 - 1862) was een Nederlands romantisch landschapsschilder. Koekkoek studeerde onder andere aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij was al in zijn eigen tijd beroemd om zijn romantische weergave van landschappen. "De natuur is het volmaakte schilderij" hield Koekkoek zijn toehoorders voor en dit geeft duidelijk aan wat zijn inspiratiebron was.

  Lees meer
 • Wat is landschapsschilderkunst

  Landschapsschilderkunst is het weergeven van landschappen; bergen, valleien, bomen, rivieren en bossen, als onderdeel van de schilderkunst. De hemel is vrijwel altijd onderdeel van het kunstwerk en de weersgesteldheid is een aspect van de compositie.

  Lees meer
 • Romantiek als stroming

  De romantiek is een stroming binnen de westerse schilderkunst, deel uitmakend van een bredere romantische cultuurbeweging. Haar bloeiperiode kan gedateerd worden tussen het einde van de achttiende eeuw en het midden van de negentiende eeuw. De kenmerken van de romantische schilderkunst waren niet eenduidig en verschilden per land, maar hadden als rode draad de nadruk op de verbeeldingskracht en de subjectieve expressie van de individuele kunstenaar.

  Lees meer