Deze fruittest bestaat uit een klein vergiet met een schotel. De test is uitgevoerd in plateel, een 17-eeuwse benaming voor een zeker soort aardewerk, zoals het Hollandse Majolica of Delfts aardewerk. Een fruittest wordt gebruikt om fruit uit te laten lekken en om fruit te presenteren. Het vocht van al dan niet gewassen fruit kan uitlekken door de gaatjes in de fruittest. Hierdoor blijft het fruit ook langer houdbaar. Het kan goed ventileren waardoor het rottingsproces minder snel op gang komt.
Fruittesten werden vooral vroeger gebruikt, zelfs al in de middeleeuwen. Tegenwoordig worden ze nog steeds gemaakt. Ze zijn vaak voorzien van een speciaal uitlekbakje, ook wel een onderschotel genoemd. Daarmee kan het vocht opgevangen en daarna weggegooid worden. Soms hebben ze een deksel. Ze bestaan in allerlei soorten en maten, oud en nieuw.
Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Rijksmuseum Twenthe. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.