Informatie Download
René Daniëls 1950 Eindhoven (Nederland) -
Zeger Reijers, Bergen -

Het schoolbestuur is het oneens met de EG-be-palingen 1983

Zijn manier van werken is door René Daniëls zelf in 1982 gekarakteriseerd als ‘beeldend dichten’. Een eenvoudig motief als een vis wordt uiteen genomen, gespiegeld, vermenigvuldigd, in perspectief geplaatst en in transparante lagen over elkaar heen geschilderd. Zo ontstaat een ruimtelijke voorstelling. Daniëls’ pogingen het geschilderde, figuratieve beeld van zijn eenduidigheid te bevrijden en zijn zoektocht naar een vruchtbare metafoor voor schilderkunst vallen hier samen.

René Daniëls bekleedt een belangrijke plaats in de hedendaagse kunstgeschiedenis sinds de tweede helft van de 20e eeuw, ondanks het feit dat zijn carrière in 1987 abrupt werd afgebroken doordat hij getroffen werd door een hersenbloeding. Daniëls verscheen op het toneel in de late jaren 70, toen figuratieve en expressieve schilderkunst opnieuw populair werd. Hij ontwikkelde snel een originele, persoonlijke taal. Hoewel hij al vroeg erkenning oogstte, weerhield dat Daniëls er niet van om te blijven experimenteren met verschillende beeldstijlen. Niettemin duiken bepaalde motieven steeds weer op, in voortdurend wisselende vormen, volgens een associatieve droomlogica. Als een componist bedenkt Daniëls variaties op een thema.

  • Wie is René Daniëls

    René Daniëls is een Nederlandse kunstenaar. Hij exposeerde voor het eerst te Düsseldorf in 1977. Eind 1987 maakte een hersenbloeding echter een einde aan zijn korte loopbaan in de schilderkunst. Sinds 2006 schildert hij weer.

    Lees meer