Informatie Download
Constant 1920 Amsterdam (Nederland) - 2005 Utrecht (Nederland)

New Babylon 1963

New Babylon is een droom over een ideale samenleving. De naam verwijst naar Babylon, de mythische stad uit de oudheid, gelegen in het huidige Irak en beroemd om haar terrassen met hangende tuinen en de toren van Babel, een bouwwerk dat tot de hemel moest reiken. Om dit reusachtige project te realiseren moesten mensen samenwerken. Spraakverwarring en misverstanden deden de ambities echter stranden. Zo werd de onderneming een symbool voor de menselijke hoogmoed.

Het project New Babylon bestaat uit schilderijen en prenten, afgewisseld met maquettes, diorama’s en fotocollages, geografische kaarten, tekeningen en een aantal ‘proeflokalen’. Constant probeerde twintig jaar lang van alles uit om zijn ideeën over een nieuwe wereld voor het voetlicht te brengen. Met New Babylon schiep hij een rijk en divers universum.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  New Babylon in Madrid

  Een film over Nueva Babilonia (de expositie New Babylon van Constant Nieuwenhuis) die in 2015 plaatsvond in Madrid.

  Lees meer
 • Lithografie

  Lithografie is een grafische techniek, die tot de vlakdruk behoort. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden λίθος lithos (steen) en γράφειν grafein (tekenen/schrijven) en betekent steendruk. Lithografie maakt gebruik van het vet in het tekenmateriaal en in de drukinkt. Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Denken over New Babylon

  In deze film vertelt Constant Nieuwenhuys over zijn denken over de stad New Babylon. De film is vertoond tijdens de expositie in het Museo Reina Sofia in Madrid in november 2015.

  Lees meer