Informatie Download
Andreas Achenbach 1815 Kassel (Duitsland) - 1910 Düsseldorf (Duitsland)

Heuvelachtig landschap met bewolkte lucht 1852

In de eerste helft van de 19de eeuw trekken veel Nederlandse schilders de onbedorven natuur in op zoek naar dromerige, idyllische plekken. Onder deze romantische schilders is Duitsland een populaire plek. Zo vestigt Barend Cornelis Koekkoek zich in het Duitse Kleef en veel landschapschilders maken reizen langs de Rijn. Omgekeerd oefent het Nederlandse landschap ook een grote aantrekkingskracht uit op buitenlandse kunstenaars, onder wie de Duitse schilder Andreas Achenbach.

Achenbach begint al op 12-jarige leeftijd aan een opleiding aan de kunstacademie van Düsseldorf, destijds een van de meest toonaangevende schilderscholen in Duitsland. Na zijn studie maakt hij meerdere reizen naar Holland, waar vooral het landschap, de kust en de steden hem fascineren. De Hollandse zeeën en vissersdorpen blijken een romantisch thema bij uitstek.

Achenbach reist ook meerdere malen naar Scandinavië. In Nederland worden vooral zijn beboste Noorse heuvellandschappen met houten huisjes als bijzonder schilderachtig beschouwd. In het heuvelachtige landschap in Rijksmuseum Twenthe komt goed naar voren waar het in het oeuvre van Achenbach om draait: namelijk de dynamiek van de grootse en onbedorven natuur, zoals de veranderlijke wolkenluchten en het verreikende landschap.

  • Wie was Andreas Achenbach?

    Andreas Achenbach was een Duits landschapsschilder. Zijn werk wordt gerekend tot de zogenaamde Düsseldorfer School. In 1823 maakte Achenbach een reis door Nederland. De Hollandse landschapsschilderkunst van de 17e eeuw, en vooral het werk van Jacob van Ruisdael, maakte diepe indruk op hem en het beïnvloedde zijn stijl. Een artikel in ArtSalonHolland.

    Lees meer
  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Oeuvre op video

    Op YouTube zijn meerdere films met prachtig werk van Andreas Achenbach te vinden. Dit is er een van.

    Lees meer
  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Slideshow

    Dit is een kort filmpje met enkele van zijn werken. Er wordt mooi ingezoomd. Het loont de moeite om af en toe even op de pauzeknop te klikken en de werken iets beter te bekijken.

    Lees meer