Informatie Download
Joost van den Toorn 1954 Amsterdam (Nederland) -

Nirwana 1990

Beeldhouwer Joost van den Toorn stelt in zijn werk grote thema’s als geweld, seks en religie met humor en ironie aan de orde, met een melancholische en romantische ondertoon. Beelden uit het ‘collectieve geheugen’ vermengt hij met verhalen uit filosofische, literaire en historische bronnen. Daarbij verkent hij graag de grenzen. Tegenstellingen als goed en fout, held en antiheld of lage en hoge cultuur keren vaak terug. Door deze tegenstellingen met humor en ironie te belichten, zet hij de kijker aan het denken. In eerste instantie gebruikt hij voor zijn sculpturen oneigenlijke materialen, als papier-maché en epoxyhars. Later maakt hij ook gebruik van de traditionele, sculpturale materialen, zoals marmer en brons. Zijn werk heeft over het algemeen een gepolijste en bedachtzame uitstraling.

  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Joost van den Toorn en de Outsiderkunst

    Het Kröller Müller Museum toonde in 2010 bronzen en keramische beelden van Joost van den Toorn in combinatie met een door de kunstenaar verzamelde collectie Outsiderkunst. Zelf zegt hij over zijn verzameling: "Goede kunst is zo zeldzaam, dat je er beter ook op minder voor de hand liggende plaatsen naar kunt kijken”.

    Lees meer
  • Nirwana

    Nirwana (Sanskriet निर्वाण, nirvāņa) of Nibbana (Pali) is een belangrijk begrip in het boeddhisme en verwijst naar de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden, en waardoor heiligheid behaald wordt. Het betekent letterlijk: uitgeblust, onbeweeglijk. Het uitgedoofd zijn verwijst naar het einde van begeerte, aversie en verwarring, wat het hoofddoel van het boeddhisme is. Naast het boeddhisme kennen andere Indiase spirituele tradities ook een nirwana, vaak met een andere betekenis.

    Lees meer
  • Wie is Joost van den Toorn?

    Jacobus Petrus (Joost) van den Toorn (1954) is een Nederlandse beeldhouwer. In zijn werk laat hij zich inspireren door etnografica en outsiderkunst, waarvan hij zelf een uitgebreide collectie bezit. Zijn eigen kunstwerken hebben vaak een cartoonesk uiterlijk, waarbij oude symbolen worden gecombineerd met populaire beeldtaal. Ze geven uitdrukking aan onder andere de thema's dood, religie en seks.

    Lees meer