Informatie Download
Gerard van Nijmegen 1735 Rotterdam (Nederland) - 1808 Rotterdam (Nederland)

Landschap in de storm 1804

Rijksmuseum Twenthe heeft in augustus 2010 dit belangrijke schilderij van de Rotterdamse kunstenaar Gerard van Nijmegen (1735-1808) aangekocht. Het werk Landschap in de storm toont een bergachtig landschap met waterval en een stadje in de verte. Uitzonderlijk is de weergave van de storm. De beide figuurtjes (met hond) houden zich met moeite staande, bomen buigen door in de wind en de diep-donkere, spectaculaire lucht zorgt voor een dreigende atmosfeer. Met zijn nadruk op sfeer en zijn dramatische weergave van een naderende storm in een landschap loopt Van Nijmegen tientallen jaren vooruit op een 19de-eeuwse kunstenaar als B.C. Koekkoek, van wie het museum twee belangrijke schilderijen laat zien.

Het tafereel, dat in het atelier werd geschilderd, kan zijn gebaseerd op herinneringen aan de twee reizen (in 1782 en 1788) die Van Nijmegen met zijn vrouw langs de Rijn maakte. Er wordt nog geprobeerd het stadje te identificeren.

Wellicht heeft u een idee? Misschien herkent u de kerktoren in de verte of de waterval?! Ga dan naar de website www.degevondenvoorwerpen.nl en doe mee met de zoektocht naar het stadje dat Van Nijmegen heeft afgebeeld.

 • Landschapsschilderkunst

  Landschapsschilderkunst is het weergeven van landschappen; bergen, valleien, bomen, rivieren en bossen, als onderdeel van de schilderkunst. De hemel is vrijwel altijd onderdeel van het kunstwerk en de weersgesteldheid is een aspect van de compositie.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  The Romantics

  Deze ruim 20 minuten durende video toont een reeks prachtige schilderijen uit de romantische periode, terwijl de beweging en het ontstaan ervan verklaard wordt door een medewerkster van de ‘college art history class’. (Engels)

  Lees meer
 • Wie was Gerard van Nijmegen?

  Gerard van Nijmegen was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en etser. Hij werkte in de stijl van de romantiek.

  Lees meer
 • Romantiek als stroming

  De romantiek is een stroming binnen de westerse schilderkunst, die deel uitmaakt van een bredere romantische cultuurbeweging. De kenmerken van de romantische schilderkunst waren niet eenduidig en verschilden per land, maar hadden als rode draad de nadruk op de verbeeldingskracht en de subjectieve expressie van de individuele kunstenaar.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Mysterie rondom het werk

  Conservator Paul Knolle roept iedereen op mee te helpen met het oplossen van het mysterie rondom het schilderij 'Landschap in de storm' van Gerard van Nijmegen.

  Lees meer