Informatie Download
Limoges, Frankrijk (Frankrijk) - (Frankrijk)

Reliekschrijn 13de eeuw

Relieken spelen een belangrijke rol in het leven van middeleeuwse gelovigen. Stoffelijke resten van heiligen, zoals botten en nagels, maar ook stukken textiel of andere voorwerpen waarmee de heilige in aanraking is geweest, bezitten voor hen een bijzondere kracht. Relieken vormen een brug tussen de gelovige en God. Daarom worden de vaak onooglijke voorwerpen in kostbare en prachtig versierde reliekschrijnen opgeborgen en vereerd.

In de 7de eeuw verspreidt de reliekencultus zich vanuit Rome over de rest van Europa. Stoffelijke resten van martelaren en heiligen uit de Romeinse catacomben worden over talloze kerken verdeeld. In de loop der eeuwen komen door nieuwe heiligverklaringen steeds meer relieken beschikbaar. Om aan de vraag naar houders te voldoen, ontstaan er ateliers die zich specialiseren in het maken van reliekschrijnen, zoals in Limoges. Daar zijn in de 12de en 13de eeuw veel geëmailleerde reliekkistjes geproduceerd van het type dat zich in het Rijksmuseum Twenthe bevindt.

Het rechthoekige kistje met zadeldak is aan de voorzijde versierd met halfedelstenen en reliëfs van figuren, waarschijnlijk heiligen. Op de achterkant zijn decoraties aangebracht in email-champlevé. Limoges is destijds het centrum van deze emailleertechniek, waarbij patronen in een metalen plaat worden uitgediept en opgevuld met gesmolten glas. Door de grote vraag naar relieken hebben kistjes zoals dit vermoedelijk geen werkelijke lichamelijke resten van heiligen bevat, maar eerder stukjes kleding of aarde uit hun graven.

  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Glas in lood en relikwieen

    Filmpje over het bestaansrecht van relikwien in het geloof.

    Lees meer
  • Reliekschrijn

    Een reliekschrijn is een reliekhouder in de vorm van een kist , ook schrijn genoemd waarin relieken worden bewaard, meestal delen van het skelet van een heilige, soms het hele skelet.[2] Meestal betreft het een speciaal voor dit doel vervaardigde kist met schilderingen of reliëfs die verwijzen naar het leven van de heilige.

    Lees meer
  • Een reliekhouder

    Een reliekhouder (Latijn: reliquiarium) is een voorwerp om relieken in te bewaren, meestal delen van het skelet van een heilige. Reliekhouders zijn vaak kostbare en kunstig gemaakte voorwerpen, die tot het kunsthistorisch erfgoed behoren.

    Lees meer
  • Relikwie

    Relikwieën of relieken zijn overblijfselen die binnen bepaalde religies vereerd worden. Met name in het rooms-katholieke en oosters-orthodoxe christendom en in het hindoeïsme en het boeddhisme speelt de verering van relikwieën een belangrijke rol.

    Lees meer
  • Waarom brons

    Brons is een legering van koper en tin (CuSn). Het tingehalte kan variëren. De legering heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte. De periode in de geschiedenis waarin de mensheid op grote schaal gebruikmaakte van voorwerpen gemaakt van brons, heet traditioneel de bronstijd. Brons is het eerste metaal (op enkele eerdere voorwerpen van koper uit het neolithicum na) dat in de Lage Landen door de mens werd gebruikt, ter vervanging van steen in het paleolithicum. Het is een taai en corrosie bestendig materiaal, dat zich goed leent voor bewerking.

    Lees meer
  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Email uit Limoges

    Dit wordt gemaakt met een speciale techniek die nog steeds in Limoges wordt uitgevoerd.

    Lees meer