Informatie Download
Henk Peeters 1925 Den Haag (Nederland) - 2013 Hall (Brummen) (Nederland)

Zwarte veertjes 62-32C 1962

In de jaren zestig richtte Henk Peeters de Nul-groep op samen met de kunstenaars Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse. De Nul-groep zette zich af tegen Cobra en streefde naar objectieve kunst, ofwel kunst die van elke emotionele waarde werd ontdaan. Henk Peeters was de onvermoeibare organisator en woordvoerder. Hij verbond de Nederlandse Nul-beweging met de internationale Zero en onderhield contacten met Zero-kunstenaars in Duitsland, Italië en Frankrijk. Ook bracht hij als eerste de Japanse Gutai-groep samen met de internationale Zero-beweging. Buiten zijn kunstenaarschap schreef hij kritieken, maakte publicaties, en organiseerde tentoonstellingen.

In de kunst draaide voor Henk Peeters alles om het uitbannen van de persoonlijke signatuur van de kunstenaar en het gebruik van alledaagse materialen om zo de dagelijkse werkelijkheid tot kunst te verheffen. Hij werkte het liefst met kant en klare producten zoals watten, veren, dons en haar en hij ‘tekende en schilderde’ zelfs met rook en vuur. Hij kocht de materialen nieuw in en verwerkte deze producten in zijn kunstwerken, meestal geassembleerd. Op latere leeftijd, vanaf de jaren 1990, maakte hij hele series schilderijen van koeienvachten, gespannen op een spieraam. De huid van de koe met zijn willekeurige patroon van zwart-witvlekken vormde de inhoud van het schilderij. Toeval was hem erg welkom daarbij, om zo te komen tot het vermijden van de individuele uiting in het kunstwerk. Daarin bleef Peeters - samen met Jan Schoonhoven - het langst de principes van de Nul-beweging trouw: het streven naar het objectieve, niet-persoonlijke. In 2011 begon Henk Peeters met het maken van replieken, hij liet kopieën maken van zijn vroege pyrografieën. In 2013 is de kunstenaar overleden.

  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Trailer De Zero Revolutie - Henk Peeters

    De Zero Revolutie - Henk Peeters is een film van Sherman De Jesus, geproduceerd door Memphis Film & Television in samenwerking met Omroep Gelderland.

    Lees meer