Informatie Download
Abraham Bloteling 1640 Amsterdam (Nederland) - 1690 Amsterdam (Nederland)
naar Gerard de Lairesse 1641 Luik (België) - 1711 Amsterdam (Nederland)

'Pedemontium Florentissimum Italiae Latus' z.j.

 • Wie is Gerard de Lairesse?

  Gerard (de) Lairesse was een classicistisch kunstschilder en graficus uit de Gouden Eeuw. Hij schilderde voornamelijk historische, allegorische en mythologische scènes, vaak gebaseerd op werken van Ovidius of andere letterkundigen. De Lairesse is vooral bekend door zijn zolder- en schoorsteenstukken en de boeken Grondlegginge der teekenkonst (1701) en Het groot schilderboeck (1707), die van grote invloed waren op 18e-eeuwse (behang)schilders, zoals Jacob de Wit.

  Lees meer
 • Gravure

  Een gravure is een afdruk in diepdruk-techniek van een afbeelding of een tekst die in een metalen plaat is gegraveerd. Anders dan bij een ets, waarbij de tekening door zuurinwerking wordt verkregen, wordt bij een gravure de afbeelding direct in de plaat gemaakt.

  Lees meer
 • John Blaeu

  Titelpagina van van Joan Blaeu's atlas "Pedemontium Florentissimum Italiae Latus", 1682. De god Mars met schild, helm en zwaard, zit op een sokkel. Naast hem symbolen van kunst en wetenschap. Rechts de buste van Minerva. Langs het water zit een riviergod met een mand met vissen. Aan de overkant een beeld van de godin Demeter. Op de achtergrond een stier. Aan de hemel het sterrenbeeld Waterman.

  Lees meer
 • Abraham Bloteling

  Abraham Bloteling was een Nederlands tekenaar, etser en graveur. Hij was een leerling van de prentkunstenaar Cornelis van Dalen. In de periode tussen 1672 en 1678 was hij samen met zijn zwager Gerard Valck werkzaam in Engeland.

  Lees meer