Informatie Download
herman de vries 1931 Alkmaar (Nederland) -

journaal van een bezoek aan de Weerribben e.o. 1998

Herman de vries verzamelt documenten uit de natuur en stalt deze objecten als het ware uit, zoals hij dat zag op de oosterse markten. De voorwerpen hebben geen symbolische waarde, het enige dat telt is hun aanwezigheid. Herman de vries verandert of manipuleert gegevens niet, er wordt geen 'kunstwerk' van de natuur gemaakt, want natuur is volgens hem hetzelfde als kunst.

Vanaf de jaren tachtig ligt de nadruk in het werk van herman de vries op de verstoorde relatie tussen mens en natuur waardoor volgens de vries een belangwekkende bron van kennis verloren dreigt te gaan. In boeken documenteert hij een grote verzameling kruiden en gewassen, in werken op papier gebruikt hij verschillende soorten aarde als pigment. Ook exposeert hij grassen, geurige rozenblaadjes en planten met een hallucinerende werking. Naast een groot aantal kunstenaarsboeken maakt de vries ook foto's, films, affiches en tekstwerken. Zelf zegt hij hierover: “Mijn werk is erg veelzijdig. Het gaat in alle aspecten om bewustzijn en bewustwordingsprocessen. Chance en change is zo’n begrippenpaar waaraan veel hangt. De natuur kent geen herhaling. Een ontwikkeling vindt nooit onder gelijke omstandigheden plaats. Er is invloed van bv. temperatuur, licht, straling van de zon, ventilatie, vochtigheid enz. Deze verschillen zijn in een serie goed waarneembaar en ervaarbaar. Ook de werken met alle bladeren van één plant laten zien hoe verschillend een ontwikkeling van delen van een individu kan aflopen. Chance en change met toeval (random) verbonden.”

 • Nederlandse Nul-beweging

  De Nederlandse Nul-beweging werd gevormd in 1960, door Jan Schoonhoven, Armando, Jan Henderikse, Herman de Vries en Henk Peeters. De groep bestond tot 1965. De werken van de Nul-groep zijn bij uitstek 'anti-schilderkunstig'. Traditionele materialen als verf en steen werden vervangen voor veelal industriële materialen.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Minimalism Conceptual Art Environmental Art Dutch

  Op deze video staan veel afbeeldingen van kunstwerken van herman de vries.

  Lees meer
 • Wie is Herman de Vries

  Herman de Vries (Alkmaar, 11 juli 1931) is een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij spelt zelf zijn naam zonder hoofdletters om "hiërarchieën te vermijden". In het oeuvre van De Vries spelen begrippen als 'het zijn' en 'de werkelijkheid' de hoofdrol waarbij niet het denken erover maar de zintuiglijke ervaring daarvan betekenisvol is.

  Lees meer