Informatie Download
Marinus Robyn van der Goes 1606/1607 - 1639 Antwerpen (België)
naar Jacob Jordaens (I) 1593 Antwerpen (België) - 1678 Antwerpen (België)

Aanbidding van de herders 1630-1639

Het thema van de ‘Aanbidding der herders’, gebaseerd op een tekst uit het Evangelie van Lukas, is minder vaak uitgebeeld dan de ‘Aanbidding der wijzen’. Volgens sommige bronnen is deze prent gebaseerd op een werk van Rubens. Op de prent zelf staat vermeld: ‘Jac. Jordaens pinxit’. Inderdaad vertoont de gravure van de Vlaamse kunstenaar Marinus Robyn van der Goes, zeker in de eigenlijke voorstelling, grote gelijkenis met het gelijknamige schilderij van Jacob Jordaens I uit ca. 1618, dat zich in de collectie van Museum Mayer van der Bergh te Antwerpen bevindt. De prent is echter geen exacte kopie. Het sterke licht-donker contrast van het schilderij van Jordaens vinden we in de gravure niet terug. Verder zijn de details meer uitgewerkt en is de achtergrond enigszins gewijzigd. Opvallend is, dat zich onder de herders ook herderinnen bevinden. En zijn de personages zeer realistisch, zoals dat bij Jordaens vaak het geval was.
Het opschrift onder de afbeelding luidt vertaald: “Zie hoe hij, die de hemelingen voedt met goddelijke spijs en drank, zelf het bescheiden voedsel van herders tot zich neemt. Tot hem, die door de hemelingen in epische stijl wordt bezongen, wordt hier een eenvoudig landelijk lied gericht'
Marinus van der Goes was een leerling van Lucas Vorsterman in Antwerpen, maar zijn techniek was vrijer dan die van zijn leermeester. In 1632 trad hij toe tot het Sint-Lucasgilde van de stad. Er zijn van hem 18 gravures bekend, waaronder vier naar Peter Paul Rubens.

  • Marinus Robyn van der Goes

    Marinus Robyn van der Goeswas een Vlaamse graveur. In 1632/33 werd hij vrijmeester in het Sint-Lucasgilde. Er zijn 18 gravures van hem bekend, waarvan er 4 gebaseerd zijn op scènes van Peter Paul Rubens. Hij maakte ook gravures naar onder anderen Jacob Jordaens en Adriaen Brouwer.

    Lees meer