Informatie Download
Bram Bogart 1921 Delft (Nederland) - 2012 Sint-Truiden (België)

Zonder titel 1948

Bram Bogart was een Nederlands/Belgisch abstract kunstschilder. Hij was opgeleid als huisschilder en hierdoor goed in het maken van zijn eigen verven. Voor en tijdens de tweede wereldoorlog maakte de kunstenaar figuratieve schilderijen zoals landschappen en stillevens. Door de beperkingen in de oorlogsjaren diende hij daarvoor niet conventionele materialen te gebruiken zoals stopverf en zandmengsels. Hij mengde kleurpigmenten met olie, lak, water, gips, kalk, zand zodat hij een dikke massa kreeg. Hij legde een stuk spaanplaat op de grond en goot daar de stroperige kleursubstantie over uit. Daarna spatelde hij er vlakken, strepen, golven en rondingen in. Een lijst kregen zijn werken niet, de verf mocht vrij lubberen en uitdijen. De fascinatie voor textuur en vorm zette zich later door in zijn verder abstract werk dat steeds eenvoudiger en krachtiger werd.

Na 1945 was Bram Bogart zoals veel kunstenaars naar Parijs getrokken. Daar ontwikkelde hij zijn zogeheten materieschilderkunst. Jean Dubuffet en Antoni Tapies waren hem voorgegaan, maar in tegenstelling tot de donkere aardse kleuren van zijn voorgangers, mengde Bogart een vrolijk mengsel van helle gelen, felle roden, en intense blauwen naast elkaar. Hoewel hij in zijn jonge jaren contact had met de Cobraschilders, sloot hij zich niet bij ze aan. Te impulsief, teveel toeval vond hij. In de jaren zestig verhuisde hij naar Brussel waar hij de Belgische nationaliteit aannam. Hier vereenvoudigde hij zijn vormen nog meer. Cirkel, rechthoek, en kruis werden de uitgangspunten. Zijn werk werd steeds abstracter totdat het bestond uit louter ronde en rechte verfstreken. En steeds zwaarder: soms twee- tot driehonderd kilo.

 • De informele groep (art informel)

  Bram Bogart behoorde reeds in de jaren 50 tot de meest vooruitstrevende kunstenaars van de informele groep (art informel) die de informele schilderkunst beoefenen, zoals actionpainting en dripping. Hij gebruikte voor zijn schilderijen olieverf, acrylverf, aquarelverf en gouache.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Expositie "Happy Birthday"

  Deze film toont beelden van de expositie Bram Bogart "Happy Birthday" in de Galerie Richard in Parijs in 2011.

  Lees meer