Informatie Download
Constant 1920 Amsterdam (Nederland) - 2005 Utrecht (Nederland)

Eivormige constructie 1957

Kunstenaar en theoreticus Constant (Nieuwenhuys) is na de oorlog een van de drijvende krachten achter de experimentele Cobrabeweging (1948-1951). Na het uiteenvallen van de groep beginnen zijn oorlogservaringen door te werken en worden deze een belangrijk thema in zijn schilderkunst. Tegelijkertijd heeft Constant een grote hang naar vooruitgang. Vanaf midden jaren vijftig verdwijnt het schilderen naar de achtergrond en richt hij zich op het ambitieuze project New Babylon (1960).

Het utopisch getinte New Babylon is een weerspiegeling van Contants ideeën over de moderne stad en samenleving. Beïnvloed door het Marxisme pleit hij voor een toekomstige maatschappij waarin kunst niet alleen vóór maar vooral dóór het volk wordt gemaakt. Tussen 1952 en 1960 werkt hij aan een serie ruimtelijke constructies en maquettes waarin hij zijn ideeën over een toekomstige ideale leefomgeving en architectuur vormgeeft. Daarbij experimenteert hij met nieuwe vormen en materialen als plexiglas en roestvrij staal, om te illustreren dat nieuwe industriële materialen een verrijking voor de architectuur kunnen zijn.

Een voorbeeld daarvan is Eivorminge contructie. De ronde en ovale vormen zijn een reactie op de strenge horizontale elementen van de architectuur van dat moment. Met het maken van ‘dynamische constructies’ zoals deze, laat Constant zien dat de stad van de toekomst een creatieve en steeds veranderende gedaante kan krijgen. Met het werk La fleur mécanique, dat aanvankelijk onder de titel Ruimteschip wordt gepresenteerd, wil hij verwijzen naar een toekomst waarin het leven uiteindelijk poëtisch zal zijn. Ondanks het gebruik van industriële materialen als ijzer en beton draagt de ‘mechanische bloem’ een kwetsbaarheid en schoonheid in zich.

 • Wie was Constant?

  Constant Anton Nieuwenhuys (1920 - 2005) signeerde zijn werk met Constant en werd overal met deze voornaam aangeduid. Hij was een Nederlands beeldend kunstenaar, auteur, muzikant en een vooraanstaand lid van de kunstbeweging Cobra. Daarnaast was hij ontwerper van visionaire architectuur onder de naam 'New Babylon'. Op deze site staat een uitgebreid overzicht van zijn leven en werken.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  New Babylon in Madrid

  Een film over Nueva Babilonia (de expositie New Babylon van Constant Nieuwenhuis) die in 2015 plaatsvond in Madrid.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  De laatste maanden van zijn leven

  Een persoonlijke vertelling van Constant Nieuwenhuys tijdens de laatste maanden van zijn leven, bezig met de laatste details aan de horizon van zijn laatste schilderij.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  De Oneindige Stad – Constants New Babylon

  New Babylon is een invloedrijk utopisch ontwerp, dat het levenswerk vormt van kunstenaar Constant. Vanaf 1959 werkte hij, met tussenpozen, bijna twintig jaar aan het project. Hij verbeeldde zich een steeds veranderende structuur die boven het bestaande Nederland zweefde, waarin de spelende mens zijn creativiteit kon stimuleren en de vrije loop kon laten. Constant verbeeldde New Babylon in tekeningen, modellen, prints, collages, films en in woorden.

  Lees meer