
Etsen
Erik van Ommen geeft een korte demonstratie van het etsprocedé.
Lees meerErik van Ommen geeft een korte demonstratie van het etsprocedé.
Lees meerDe kunstenaars van de Haagse School trokken naar buiten om het landschap te schilderen, de volgende generatie ontdekte het straatleven. Vanaf 1880 kiezen jonge schilders als Breitner, Israëls en Witsen het stadsleven als onderwerp voor hun werken. Amsterdam wordt het centrum. Een overzichtstentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag van deze ‘Tachtigers’, ook wel de Nederlandse Impressionisten genoemd.
Lees meerHet Witsenhuis aan het Amsterdamse Oosterpark dankt zijn naam aan schilder, etser, kunstcriticus en fotograaf Willem Arnold Witsen (1860-1923). Hij woonde er van 1891 tot 1893, en daarna van 1904 tot zijn dood. Het huis ontleent zijn bekendheid vooral aan de gastvrijheid die Witsen verleende aan medekunstenaars en aan leden van de literaire groep van de Tachtigers.
Lees meerDe Amsterdamse impressionisten en de parallelle ontwikkeling van de schrijvers en schilders van “Tachtig”. Een slideshare van Michiel C.C. Kersten met veel prachtige werken.
Lees meerOp de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort zijn ruim 400 items (inclusief foto’s) van Willem Witsen te bekijken uit verschillende collecties.
Lees meerWillem Arnoldus Witsen was een Nederlands schilder, tekenaar, etser, fotograaf en schrijver. Witsen studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten Amsterdam. In die periode was hij bestuurslid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Hij behoorde tot de “Schilders van Tachtig”.
Lees meerWillem Witsen maakte deel uit van de Amsterdamse school in de schilderkunst; een stroming ontstaan rond 1900. Deze groep was de Amsterdamse tegenhanger van de Haagse school, met als groot verschil dat de mens in stad en straat het belangrijkste motief was.
Lees meer