Informatie Download
Els Binnendijk 1943 Nijmegen (Nederland) -

Zonder titel (nr. 14A) 1977

In eerste instantie maakt Els Binnendijk reliëfs (roze lijnen en stippen op witte panelen), zeefdrukken en weefsels. De laatste 35 jaar werkt ze vooral met katoen (kleuren wit en roze) op stramien. De kleur roze is gevoelsmatig.

Al tijdens haar opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede experimenteert Els Binnendijk met stofapplicaties en weeftechnieken. Daarbij gebruikt ze organische vormen die duidelijk gerelateerd zijn aan de directe waarneming van landschap en vegetatie.

Later stapt ze af van de organische vorm. Haar mathematische aanleg krijgt de overhand en het vierkant wordt het uitgangspunt in haar werk. Ook het kleurgebruik verandert. Van een keur aan pasteltinten kiest zij voor een consequente toepassing van wit en roze. Daarnaast gaan de stippellijn en de onderlinge afstand van de ‘stippen’ in haar werk een grote rol spelen. De strenge en gecontroleerde wijze van ontwerpen vormen de basis voor haar werk. Het zorgt voor een patroon, ‘de verschuivingen’, dat is gebaseerd op mathematische wetmatigheden. Vaak maakt ze reeksen en meerdere panelen die elkaar aanvullen.

  • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

    Zeefdruk

    Zeefdruk is een druktechniek die gebruikt wordt voor meerdere grafische doeleinden, zoals textielbedrukking, affiches en kunstdrukken. Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk.

    Lees meer