Informatie Download
Kees de Goede 1954 Koog aan de Zaan (Nederland) -

Fodor Servies 1986

Het oeuvre van Kees de Goede is geen aaneenschakeling van op zichzelf staande incidenten. Hij ontwikkelt zijn oeuvre door middel van series waarbij hij, ondanks de beperking tot een aantal beeldelementen, toch een grote dynamiek weet te creëren. In de stilering van zijn vormen en de precieze doorwerking van materialen en kleuren, manifesteert zich een constructieve manier van werken. Ieder werk is het resultaat van zorgvuldige overwegingen. In de jaren 80 ontwikkelt Kees de Goede een fascinatie voor cirkels in alle varianten, van een decoratieve bol tot een uitgerekte spiraal. In zijn creaties zijn soms cirkels te zien waarbinnen andere hele of gedeeltes van cirkels zichtbaar zijn. Daarnaast werkt hij met vormen die zowel geometrisch als organisch zijn. Zijn ontwerp voor het Fodor servies heeft al deze elementen in zich.

Het Fodor servies is een serie die door het toenmalige Museum Fodor in Amsterdam is uitgegeven van 1986 tot 1990 in samenwerking met de Koninklijke Mosa B.V. te Maastricht. Deelnemende kunstenaars waren Marlene Dumas, Erik Andriesse, Rob Birza, Han Schuil, Marin Schouten, Kees de Goede, Rob van Koningsbruggen, Peter Struycken, Toon Verhoef, Carel Visser, Co Westerik en Lawrence Weiner. Velen van hen behoorden halverwege de jaren ’80 tot de grote aanstormende talenten en zijn inmiddels gewaardeerde kunstenaars.

 • Aardewerk uit Maastricht

  Aardewerk is een verzamelnaam voor bij temperaturen tot ongeveer 1100 graden Celsius uit klei gebakken keramiek, zoals vaatwerk, potten, schalen, drinkbekers, kruiken en tegels. Op deze site vindt u informatie over het ontstaan en het gebruik van aardewerk en de rol die aardewerk heeft gespeeld in de menselijke geschiedenis.

  Lees meer
 • Museum Fodor

  De Amsterdammer Carel Joseph Fodor (1801-1860) werd rijk door de handel in steenkolen. Hij was daarnaast actief in de kunstwereld. In zijn testament liet hij zijn kunstcollectie en zijn panden aan de Keizersgracht na aan de stad Amsterdam. In het pand is nu het Foam Fotografiemuseum gevestigd.

  Lees meer
 • Koninklijke Mosa

  Het servies is gemaakt door Koninklijke Mosa. Dit is een Nederlandse producent van keramische tegels, gevestigd in Maastricht. De geschiedenis van Koninklijke Mosa wordt beschreven op deze site.

  Lees meer