Informatie Download
Jan Toorop 1858 Poerworedjo (Nederlands Indië) - 1928 Den Haag (Nederland)

Verheugd Gouda 1897

 • De Kroniek

  De Kroniek was een Nederlands sociaal-cultureel en literair tijdschrift, opgericht in 1895 door Pieter Lodewijk Tak en opgeheven na diens dood in 1907.

  Lees meer
 • Jugendstil

  Jugendstil of art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vormvervagende impressionisme.

  Lees meer
 • Goudse pijpen

  De Goudse stenen pijp werd vanaf 1617 te Gouda vervaardigd door aanvankelijk Engelse pijpmakers. In 1660 werd een pijpmakersgilde opgericht. De industrie bood werk aan duizenden en exporteerde naar het buitenland. Aan het eind van de 18e eeuw leidde concurrentie tot een sterke neergang van deze bedrijfstak.

  Lees meer
 • Wat is Symbolisme?

  Het symbolisme was een stroming in de beeldende kunst, muziek en literatuur die in het fin de siècle opgang maakte, in eerste instantie in Frankrijk, maar spoedig daarna ook elders in Europa. Het ontstaan van het symbolisme is te zien als een reactie op het rond 1850 dominante realisme en naturalisme in de kunst. Verbeeldingskracht, fantasie en intuïtie werden centraal gesteld.

  Lees meer
 • Lithografie

  Lithografie is een grafische techniek, die tot de vlakdruk behoort. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden λίθος lithos (steen) en γράφειν grafein (tekenen/schrijven) en betekent steendruk. Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.

  Lees meer