Informatie Download
Martina Klein 1962 Trier (Duitsland) -

Rote Erde / Olive Grün (2-delig) 1999

Martina Klein maakt monochrome schilderijen waarin de verf in meerdere lagen met een spatel is opgebracht. Hierdoor ontstaat een levend en soms bijna gepleisterd oppervlak. De kleuren die ze gebruikt zijn zowel zacht en getemperd als helder en uitgesproken. Ze ontstaan tamelijk intuïtief, al werkend, in een lang proces van telkens opnieuw mengen.

Hoewel de doeken in één kleur zijn geschilderd, zijn ze nooit vlak. Door de vele lagen roepen ze een indruk van diepte en ruimtelijkheid op. In het vlak zijn - afhankelijk van de lichtval - talloze schakeringen te zien. Het bekijken van de doeken van Klein wordt al snel een lijfelijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt omsloten door de kleurvlakken en als het ware de kleurruimte wordt ingezogen.

Klein maakt haar doeken ook in letterlijke zin ruimtelijk door ze als vrijstaande objecten in de ruimte te plaatsen - in plaats van ze aan de muur te hangen. Ze staan op de grond, schuin in een hoek of leunen tegen een doorgang. In Rote Erde / Olive Grün zijn twee doeken in een hoek van negentig graden tegen elkaar gezet. Het gedempte rood en groen strijden om de aandacht van de kijker. Aan de ‘achterkant’ is het spieraam onverhuld zichtbaar. Klein laat op deze manier het kunstmatige en bedrieglijke van de schilderkunst zien. Ze benadrukt dat een schilderij ook een object op zichzelf is en niet alleen een illusie.