Informatie Download
Nicolaas Verkolje 1673 Delft (Nederland) - 1746 Amsterdam (Nederland)

Mozes door farao's dochter gevonden 1740

Het schilderij Mozes door farao’s dochter gevonden is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Nicolaas Verkolje. Het werk wordt gekenmerkt door een combinatie van warm kleurgebruik en heldere lijnvoering. De lichtvoetige uitwerking en Verkolje’s voorkeur voor Bijbelse en mythologische thema’s verraden de invloed van de Franse eigentijdse kunst.

In dit schilderij ligt het accent sterk op de afzonderlijke, geïdealiseerde figuren. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de dochter van de farao die te midden van haar slavinnen is afgebeeld. In de Bijbel wordt beschreven hoe Mozes door zijn moeder te vondeling wordt gelegd tussen het riet van de Nijl, omdat de farao heeft aangekondigd alle Hebreeuwse jongens te zullen doden. Als de dochter van de farao tijdens het baden het jongetje vindt, besluit ze hem te adopteren. Verkolje heeft niet het gebruikelijke moment waarop Mozes wordt gevonden weergegeven. Volgens het Bijbelverhaal stelt Mozes’ zusje Mirjam, die hier links als herderinnetje is afgebeeld, de prinses voor om een voedster voor het kind te zoeken. Verkolje richt zich op het ogenblik waarop de prinses de voedster - die de echte moeder is - opdraagt het kind voor haar te zogen.

  • Historiestuk

    Dit werk heeft een verhaal uit de christelijke geschiedenis als onderwerp en behoort daarmee tot de historieschilderkunst.

    Lees meer
  • Wie was Nicolaas Verkolje?

    Nicolaas Verkolje leefde van 1673-1746 en staat bekend als de "Schilder met de fluwelen hand'.

    Lees meer