Informatie Download
Frank van Hemert 1956 Kerkrade (Nederland) -

Secret survivors 1994

Frank van Hemert werkt vrijwel uitsluitend in reeksen waarin hij belangrijke thema's van het menselijk bestaan centraal stelt. De series dragen titels als You-Me (over liefde, seksualiteit, het opgaan in elkaar), Laatste slaapkamer (over de dood) en Secret Survivors (over lichaamsdelen, zoals hoofden, handen, armen en rompen). Zijn andere series gaan over onderwerpen als: geboorte, leven en dood, hoop, waanzin en verlossing, eenzaamheid en verlangen, afzondering en terugkeer, zelfbeschadiging en overleven. Alhoewel Van Hemert over de thematiek van al zijn series talloze gedachten heeft gevormd, laat hij zijn voorstellingen aan de toeschouwer het liefst open voor verschillende interpretaties. Daarom schept hij in zijn werk altijd een bepaalde spanning tussen direct herkenbare motieven en een onderliggende metafysica. Ook de gelaagde techniek en het intense kleurgebruik dragen bij aan het dubbelzinnige karakter van zijn werk waardoor de toeschouwer al kijkend en denkend langzaam dieper doordringt. Door in zijn werk ieder keer een expressief kleurpalet toe te passen, roept Van Hemert in al zijn ‘tekeningen’, zoals hij die zelf noemt, emoties, intimiteit en confrontatie op.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Frank van Hemert | Gustav Lübcke Museum

  Samen met Enny Verheij loopt Frank van Hemert door de tentoonstelling ‘Unverschämte Schönheit’ in Hamm.

  Lees meer
 • Aquarel

  Een aquarel (gewassen tekening) is een met waterverf gemaakt schilderij. Bij aquarelleren wordt met wateroplosbare verf op speciaal dik aquarelpapier geschilderd. Karakteristiek is dat het kleurende pigment in een niet-gesloten laag wordt aangebracht, zodat het papier erdoorheen schemert. Ook wordt er geen dekkende verf (gouache) gebruikt, in het bijzonder geen dekkend wit. Het wit in een aquarel is dan ook altijd afkomstig van het papier.

  Lees meer
 • Collage

  Een collage is een kunstvorm die gebruikmaakt van uitgeknipte of gescheurde stukken papier, die met lijm op steviger papier of op schilderdoek geplakt worden. De gebruikte materialen kunnen bijvoorbeeld zijn: knipsels uit tijdschriften (tekst, foto's, advertenties), delen van originele foto's, tekeningen, gescheurde stukjes van een mislukte aquarel.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Frank van Hemert | Haags gemeente Museum – Kunstmest

  In het Haags Gemeente Museum zijn 124 werken van Frank van Hemert bijeen gebracht. Wandelend door de tentoonstelling geeft Van Hemert een toelichting op zijn werken.

  Lees meer