Informatie Download
Matthijs Maris 1839 Den Haag (Nederland) - 1917 Londen (Groot-Brittannië)

Het betoverde kasteel ca. 1882

Matthijs Maris maakte in de jaren 1880 een aantal etsen om zijn technische vaardigheden te verfijnen als voorbereiding op zijn ets ‘De Zaaier’.
Het ging Maris niet om het vertellen van een verhaal of het natuurgetrouw weergeven van de werkelijkheid, maar om het creëren van een bepaalde sfeer. Nadat hij aanvankelijk in dezelfde realistische stijl had gewerkt als zijn broer Jacob, wilde hij in latere jaren uitdrukking geven aan zijn emotie, zijn beleving. Echte kunst was voor hem geen weerspiegeling van een waarneembare werkelijkheid maar van een innerlijke waarheid. Zijn werk verloor dan ook de binding met de werkelijkheid: de contouren werden vager en de figuren leken uit een droomwereld te komen. Dit ‘betoverde kasteel’ is daar een voorbeeld van. Mogelijk is het werk geïnspireerd op zijn herinnering aan de stad Lausanne.

 • Wie was Matthijs Maris?

  Matthijs Maris was een Nederlands kunstschilder, tekenaar, etser en lithograaf en behoorde aanvankelijk tot de impressionistische Haagse School, net als zijn beide broers Jacob en Willem.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Kunst kijken met Merel

  Merel vertelt over dit kleine werk, een van haar favorieten.

  Lees meer