Informatie Download
Marius Bauer 1867 Den Haag (Nederland) - 1932 Amsterdam (Nederland)

De begrafenis van de etsclub 1895

Deze lithografie is een atypisch werk van Marius Bauer. De graficus Marius Bauer was Oriëntalist en zijn oeuvre bestaat dan ook hoofdzakelijk uit impressionistische werken met thema’s uit het Oosten.

Aanleiding voor het maken van deze prent was het ter ziele gaan van de Nederlandse Etsclub. In deze spotprent wordt de Nederlandsche Etsclub ten grave gedragen. De Etsclub hief zichzelf op 13 januari 1896 op. De stoet wordt voorafgegaan door de lijkwagen; op de rouwkransen staan de jaartallen 1885-1895. Dan volgen de leden Jan Veth (met het bord 'lijkrede'), Philip Zilcken, Maurits van der Valk, Marinus van der Maarel, Etienne Bosch, Anton L. Koster, Hendrik J. Haverman en Jan Toorop. Marius Bauer zelf draagt, als penningmeester van de Etsclub, een zak met het opschrift 'schuld'. Dan volgt een koets met de vrouwelijke leden Etha Fles, Wally Moes en Thérèse Schwartze. 'De Oude Garde' sluit de gelederen.
De prent werd gepubliceerd als bijvoegsel van 'De Kroniek' van 19 januari 1896. Onderaan de prent stond oorspronkelijk een vierregelig versje:
Bom, bom, de klokken luien;
Wat zou dat beduien?
Een dooie man,
Die niet meer spreken of loopen kan.

  • Nederlandse Etsclub ter ziele

    De Etsclub hief zichzelf op in 1896. Op deze spotprent vooraan de lijkwagen met daarachter de leden: Jan Veth (‘lijkrede'), Philip Zilcken, Maurits van der Valk, Marinus van der Maarel, Etienne Bosch, Anton Koster, Hendrik Haverman en Jan Toorop. Marius Bauer zelf draagt een zak met het opschrift 'schuld'. In een rijtuig de damesleden Etha Fles, Wally Moes en Thérèse Schwartze.

    Lees meer