De rust, humor en poëzie van Hermanus Berserik
In de kunstkrant van september/oktober staat onder deze titel een artikel van Herman Berserik. De krant is op deze pagina te downloaden.
Lees meerDeze lithografie is kenmerkend voor het oeuvre van Hermanus Berserik. Hij is altijd figuratief blijven werken, ook tegen de heersende kunstmode in. Zijn inspiratie en modellen zocht hij dichtbij.
In de jaren waarin de meeste kunstenaars abstract werkten, schilderde Berserik zijn eigen wereld. Zijn werken ogen zeer realistisch en verraden aandacht voor het detail. Berserik benadert het onderwerp vaak met een vleugje humor en geeft soms het geheel - door een klein detail - een surrealistisch trekje. Zijn werk is dan ook wel gekenschetst als ‘realisme met een vleugje bevreemding’.
Aanvankelijk maakte Herman Berserik veel werk in opdracht, zoals affiches, illustraties en boekomslagen. Zijn vrije werk bestaat uit meer dan 1500 schilderijen en 400 etsen en litho’s, waaronder stillevens, (zelf)portretten, stadgezichten en landschappen.
Berserik kreeg een groot aantal onderscheidingen, waaronder de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, de David Roëllprijs en de Jacob Hartog oeuvreprijs.
Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Rijksmuseum Twenthe. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.
In de kunstkrant van september/oktober staat onder deze titel een artikel van Herman Berserik. De krant is op deze pagina te downloaden.
Lees meerHerman Berserik (1921 - 2002) was een zeer productief Nederlands schilder en graficus. Hij maakte meer dan 1500 schilderijen en daarnaast affiches, boekillustraties en gevelschilderingen.
Lees meerHet werk van Herman Berserik wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School. Het Haagse schildersklimaat kenmerkte zich in de jaren vijftig en zestig door vernieuwing; maar dan wel in een geheel eigen Haags jasje. Niet voor niets is wel gesteld dat men deze Nieuwe Haagse School kan zien als een Haags antwoord op Cobra.
Lees meer