Informatie Download
Adriaan de Lelie 1755 Tilburg (Nederland) - 1820 Amsterdam (Nederland)

Meisje met brief z.j.

Adriaan de Lelie wordt in 1755 geboren in Tilburg en besluit tegen de wil van zijn familie om schilder te worden. Hij vertrek naar Antwerpen waar hij in de leer gaat als ‘behangselschilder’ (zie p. ) en de academie bezoekt. Als hij rond 1784 terugkeert naar Nederland, vestigt hij zich in Amsterdam en verdient zijn brood met het schilderen van (groeps)portretten.

Dat hij daarnaast ook genrestukken vervaardigt, blijkt uit dit paneeltje waarop een meisje met een brief is weergegeven. Het onderwerp van de brieflezende vrouw komt vaker terug in het oeuvre van De Lelie en is bovendien geliefd in de Nederlandse kunst. De populariteit van het thema in de 18de eeuw hangt wellicht samen met de briefcultuur van toen. Zowel jong als oud converseren met elkaar door het schrijven van lange brieven. Er worden handleidingen uitgebracht waarin de etiquette voor het schrijven van een brief is opgetekend en ook het lezen van briefromans geniet een grote populariteit.

In wat voor een correspondentie deze jonge vrouw is verwikkeld en wat er in haar hoofd omgaat, blijft een raadsel. Haar dromerige en afwezige blik roepen associaties op met een amoureuze aangelegenheid. Zou ze in gedachten verzonken zijn over het te formuleren antwoord op een liefdesbrief? De lege vellen naast de glazen inktpot op de tafel wijzen in die richting, maar de kijker zal het moeten doen met zijn fantasie.

 • Wie was Adriaan de Lelie?

  De in Tilburg geboren Adriaan de Lelie was als schilder autodidact. In 1773 trok hij met zijn stadsgenoot Cornelis van Spaendonck naar Antwerpen, waar hij bij een behangschilder werkte. Na een tijd in de Keurvorstelijke Galerij in Düsseldorf gewerkt te hebben om door het kopiëren van werken van Rubens en Van Dyck zijn portretkunst te vervolmaken, vestigde hij zich in 1783 in Amsterdam.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Slideshow

  Dit YouTube-filmpje geeft een indruk van het oeuvre van Adriaan de Lelie.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Ontdekking

  Schilderij van Adriaan de Lelie ontdekt bij Kunst & Kitsch; het gaat om een familieportret van Hendrik en Judith Rochussen. De baby bij moeder op schoot, is de bekende schilder Charles Rochussen.

  Lees meer