Informatie Download
Jan Weissenbruch 1822 Den Haag (Nederland) - 1880 Den Haag (Nederland)

IJsgezicht met koek- en zopietent 1847

Jan Weissenbruch was niet alleen schilder, maar in zijn tijd ook een beroemd tekenaar, lithograaf, etser en aquarellist.

Zijn aquarellen vertonen een vrijere stijl dan de olieverfschilderijen. Weissenbruchs stadsgezichten zijn vaak topografisch zo nauwkeurig (ondanks de vrijheden die hij zich veroorloofde), dat veel plekken nu nog te herleiden zijn. Bij dit IJsgezicht gaat het echter niet zozeer om het weergeven van een bepaalde plek, als wel om het in die tijd erg geliefde onderwerp ‘ijsvermaak’. Hij heeft hier een wat grauwe winterdag weergegeven. De grijze lucht, het waterige zonnetje en het tonale kleurgebruik zonder scherpe contrasten zorgen voor een koude, winterse sfeer, die geheel anders is dan in zijn zonovergoten stadsgezichten.

  • Wie was Jan Weissenbruch?

    Jan Weissenbruch studeerde van 1839 tot 1847 in Den Haag en kreeg aan de academie les van o.a. Antonie Waldorp. Daarna ontwikkelde hij zich tot een van de beste schilders van stadsgezichten uit zijn tijd. Geliefd waren vooral zijn schilderijen met zoneffect. Weissenbruch was een van de oprichters van het kunstgenootschap Pulchri Studio en de Haagse Etsclub.

    Lees meer
  • Aquarel

    De 19e eeuw was dé eeuw van de aquarel. In 1855 werd in Brussel de Société Belge des Aquarellistes opgericht en in 1876 de Hollandsche Teekenmaatschappij, die zich ten doel stelde het aquarelleerwerk van de leden via tentoonstellingen verdere bekendheid geven.

    Lees meer