Informatie Download
Jan Gerrit Jordens 1883 Wageningen (Nederland) - 1962 Groningen (Nederland)

Zonder titel ca. 1960

 • Expressionisme

  Het expressionisme is een stroming in de Europese kunst en de literatuur van de 20e eeuw, die zich vooral manifesteerde in de jaren 1905 tot 1940. In het expressionisme tracht de kunstenaar zijn gevoelens, zijn ervaringen, voor de waarnemer uit te drukken door een zekere vervorming van de werkelijkheid.

  Lees meer
 • Wie was Jan Gerrit Jordens?

  Jan Gerrit Jordens (1883 – 1962) was een Nederlandse beeldend kunstenaar en lid van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

  Lees meer
 • Modernisme

  Modernisme is het totaal van vernieuwende stromingen in de kunsten en de westerse maatschappij die vanaf het eind van de 19e eeuw opkwamen als reactie op het estheticisme en realisme in de toenmalige kunst.

  Lees meer
 • Kubisme

  Het kubisme is een stroming binnen de moderne kunst van het begin van de 20e eeuw. Kenmerken van het kubisme zijn: afgevlakt volume, verwarrend perspectief, collage, meerdere standpunten, stilleven, analytisch, synthetisch.

  Lees meer
 • Kunstenaarscollectief De Ploeg

  De Ploeg is een kunstenaarscollectief dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht. De leden zijn vooral kunstschilders, maar ook musici en literatoren zijn lid geweest van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Wasschilderen

  Wasschilderen of encaustic painting is een schildertechniek, waarbij pigmenten vermengd worden met hete bijenwas, hars en nog een paar stoffen, in verschillende kleuren. Hier een demonstratie over de techniek van encaustic painting (Engelstalig).

  Lees meer