Informatie Download
Felix Droese 1950 Singen (Duitsland) -

3,5 - 6 mm 1990

In zijn leven heeft Felix Droese veel afwijzingen ontvangen vanwege de sociaal-politieke verwijzingen die hij in zijn papieren en houtsneden heeft verwerkt. "Ik heb duizend keer zoiets meegemaakt," zegt hij. "Te harde inhoud - geen openbare presentatie en er zijn musea waar wordt gezegd dat het medicijn niet binnenkomt".

Felix Droese maakt al sinds 1970 deel uit van de kunstbeweging in Düsseldorf. In 1972 wordt hij gearresteerd na een demonstratie in Vietnam vanwege nationale vredesonderbreking. Sinds 1980 exposeert hij in internationale musea. Op de Documenta VII (1982) wordt zijn werk gezien als vijandig (en beroemd) vanwege de installatie "Ik heb Anne Frank gedood". Op de Biënnale van Venetië (1988) wenkt hij met het "Huis van Wapeneenheid - Bondsrepubliek Duitsland". In 2003 verkocht Aldi zijn kunstprenten. Zijn opbrengst bedroeg per stuk: één euro.

In 2015 ontvangt Felix Droese van de Düsseldorfse collega's de Kunstpreis der Künstler. Een kunstprijs die hij graag accepteert omdat het een eerlijke erkenning voor hem is. Eerlijker dan alles wat ergert en inspireert zoals politieke betrokkenheid, ongemakkelijke tijdgenoten in de kunsten en vooral kunst op de markt. Droese zei in zijn speech dat deze prijs voor hem een goede zaak is. Hij heeft zich ondertussen los kunnen maken van de kunstmarkt en evenementen. "Ik ben in de uitstekende positie dat ik mijn vrijheid kan behouden, ik sta niet onder druk, mijn magazijnen zijn goed gevuld."

 • Wie is Felix Droese

  Kalus Felix Droese (geboren 19 februari 1950 in Singen / Hohentwiel ) is een Duitse kunstenaar die in Nederland heeft gewoond. Sinds 1990 woont en werkt Droese samen met zijn vrouw, de kunstenaar Irmel Droese, aan de rand van de Neanderthalers in Mettmann bij Düsseldorf.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Heimat

  Documentaire over de kunstenaar Felix Droese bij de tentoonstelling 'Heimat' in CODA Museum Apeldoorn (2011). Felix Droese vertelt in het Nederlands.

  Lees meer