Informatie Download
Ulrich Rückriem 1938 Düsseldorf (Duitsland) -

8 x 8 1998

Ulrich Rückriem wordt op grond van zijn werkwijze tot de minimalistische stroming gerekend. Hij vindt dat een beeldhouwwerk eenvoudig moet zijn. Een kunstenaar moet zijn materialen niet veranderen in iets wat niet bij het materiaal past. Een stuk steen hoeft bijvoorbeeld geen kanten kraagje te worden. Het materiaal moet herkenbaar blijven als dát materiaal. In de beelden van Rückriem blijft de natuur altijd aanwezig. Met zijn beelden van hout, ijzer, staal of steen, die het creatieve proces evenals de bewerkingsmethode verraden, leverde Ulrich Rückriem een belangrijke bijdrage aan de process art.

Process art of proces kunst is een algemene term voor een soort van kunst, waar het proces van het creëren belangrijker is dan het eindproduct. Procesgerichte kunst bevat een specifieke filosofie van de techniek. Waar sommige andere vormen van kunst zich alleen richten op het eindresultaat, wordt proces kunst vaak gemaakt om het belang van de inhoud via de stijl, of van functie boven vorm, te illustreren. Deze benadering van kunst kan worden gevonden in tweedimensionale beeldende kunst zoals schilderen of tekenen, maar ook in meer complexe of onduidelijke vormen van kunst, zoals performance art.

 • Wie is Ulrich Rückriem?

  Ulrich Rückriem (Düsseldorf, 1938) is een Duitse beeldhouwer, die op grond van zijn werkwijze tot de minimalistische stroming wordt gerekend. Hij werkte aan de Dombauhütte in Keulen (restauratie van de Dom van Keulen).

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Film

  Deze korte Engelstalige film gaat over de kunstenaar Ulrich Rückriem.

  Lees meer
 • Minimal art

  Minimal art of minimalisme is een stroming in de beeldende kunst die zich het eerst in de Verenigde Staten manifesteerde en van daaruit vanaf de jaren 1960 in Europa geïntroduceerd werd. De stroming heeft verwantschap met de fundamentele kunst en was een reactie op het voordien in de VS hoogtij vierende abstract expressionisme.

  Lees meer