Informatie Download
Pieter Brueghel de Jonge 1564 Brussel - 1638 Antwerpen

Winterlandschap met vogelval ca. 1605

Dit winterlandschap van Pieter Brueghel de Jonge is gebaseerd op een schilderij uit 1565 van zijn vader Pieter Bruegel de Oude (wiens naam wordt gespeld zonder h). De jonge Brueghel is vooral bekend om zijn vele kopieën en
varianten naar werk van zijn vader. Nu vinden we het maken van kopieën getuigen van weinig originaliteit, maar in de 16de en 17de eeuw dacht men daar heel anders over. Goede kopieën van schilderijen werden zeer gewaardeerd. De jonge Pieter was in zijn tijd de grootste en beste producent van betaalbare kopieën van zijn vaders werk.

Deze voorstelling met vogelval moet een populair thema zijn geweest, want er zijn maar liefst 127 versies van bekend, waarvan Pieter Brueghel de Jonge er zo’n zestig schilderde. Zijn versies hebben onderling kleine verschillen: de kleuren variëren en in een enkel geval is een Bijbelse scène aan de voorstelling toegevoegd. Dit laatste gebeurde vaak op verzoek van een opdrachtgever.

Op het eerste gezicht lijkt dit winterlandschap vrolijk ijstafereeltje, maar wie goed kijkt ziet dat er meer aan de hand is. De vogelval, hier rechtsonder in het schilderij afgebeeld, refereert aan de onzekerheden van het bestaan. De vogels die zich door het gestrooide graan onder de schuine plank hebben laten lokken, zijn hun leven niet zeker. Elk moment kan de stok onder de plank met een koordje worden weggetrokken. Ook het wak op de voorgrond herinnert aan ongeluk en gevaar. En de raven op de boomtakken waarschuwen voor de dood.

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Winterlandschappen schilderen, Wat motiveerde Brueghel om dat te doen

  Een beschouwing in de Engelse taal over het fenomeen winterlandschap en wat Brueghel daarin aantrok en de politieke en sociale boodschappen die eruit te lezen zijn.

  Lees meer
 • Wie was Pieter Brueghel de Jonge

  Pieter Brueghel de Jonge (1564 of 1565 - 1638) was een Zuid-Nederlands kunstschilder, oudste zoon van Pieter Bruegel de Oude. Pieter Brueghel de Jonge werd meester in 1585. Hij ging toen landschappen, religieuze onderwerpen en fantasie-onderwerpen schilderen. Voor deze laatste schilderijen gebruikte hij vaak vuur en groteske wezens, waardoor hij de bijnaam "De Helse Brueghel" kreeg.

  Lees meer
 • Lid van Sint Lucas gilde Antwerpen

  Het Antwerpse Sint-Lucasgilde was de naam van het Antwerpse broederschap of gilde van kunstenaars en kunstambachtslieden met Sint-Lucas als hun patroonheilige.

  Lees meer
 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Uitdrukkingen en gezegdes in beeld gebracht

  Wat kunnen we “lezen” uit de schilderijen van Brueghel.

  Lees meer
 • Meerdere uitvoeringen van Winterlandschap met vogelval

  Veel uitvoeringen op een rijtje.

  Lees meer