Informatie Download
Johan Dijkstra 1896 Groningen (Nederland) - 1978 Groningen (Nederland)

Zittend naakt 1928 of 1929

 • George Hendrik Breitner: Meisje in kimono

  Werken Johan Dijkstra

  Een impressie van verschillende kunstwerken van Johan Dijkstra.

  Lees meer
 • Expressionisme

  Het expressionisme is een stroming in de Europese kunst en de literatuur van de 20e eeuw, die zich vooral manifesteerde in de jaren 1905 tot 1940.

  Lees meer
 • Muurschildering stadhuis Groningen

  Een foto van de trouwzaal van het stadhuis in Groningen met een muurschildering van Johan Dijkstra.

  Lees meer
 • Kunstenaarscollectief De Ploeg

  De Ploeg is een kunstenaarscollectief dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht. De leden zijn vooral kunstschilders, maar ook musici en literatoren zijn lid geweest van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

  Lees meer
 • Gedenkramen Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

  De opdracht voor het vervaardigen van de gedenkramen van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen werd verstrekt aan Johan Dijkstra, die daaraan heeft gewerkt in de periode 1937 tot 1951. Het betreft vijf glas-in-loodramen die herinneren aan de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen.

  Lees meer
 • Wie was Johan Dijkstra?

  Johannes (Johan) Dijkstra (1896 – 1978) was een Nederlandse schilder, graficus, glazenier, kunstenaar, docent en kunstrecensent. Hij geldt als een van de belangrijkste Groninger kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij schilderde in de stijl van het expressionisme. Vanaf 1930 koos Dijkstra een andere richting en legde hij zich toe op de monumentale kunsten. Hij creëerde een muurschildering in het stadhuis van Groningen en vervaardigde de gedenkramen in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

  Lees meer
 • Lithografie

  Lithografie is een grafische techniek die tot de vlakdruk behoort. Lithografie maakt gebruik van het vet in het tekenmateriaal en in de drukinkt. Als drager van de tekening dient een bepaald soort kalksteen of een gecoate metalen plaat. Met een pers wordt de geïnkte tekening overgebracht op papier.

  Lees meer