Informatie Download
Frank Lodeizen 1931 Amsterdam (Nederland) - 2013 Amsterdam (Nederland)

Zonder titel 1982

‘Dichter van de droge naald’ dat is de naam van het boek dat in september 2017 verschijnt bij de Arbeiderspers. Het is het bizarre verhaal over het leven van de joodse beeldend kunstenaar Frank Lodeizen (1931-2013), die in de oorlog ontsnapt aan de dood en zijn leven lang achtervolgd wordt door schuldgevoel en schaamte.

Frank Lodeizen is een begenadigd portrettekenaar en graficus (‘dichter van de droge naald’) en ontdekt dat hij met tekenen een eigen wereld kan scheppen, ver weg van de oorlog en zijn trauma’s. Het is dan ook de kunst die hem soms letterlijk wegsleept langs de rand van de afgrond. Hij trouwde vijf keer en leidde een turbulent leven. Kunst hielp hem zijn eigen wereld te scheppen en traumatische gebeurtenissen in de oorlog te verwerken.

Ook in zijn kunst is hij moeilijk te plaatsen: hij deint mee op de golven van de tijd, laat zich beïnvloeden door zijn onafhankelijke Cobravrienden, maar schildert ook grote abstracten en landschappen, verdiept zich in het batikken en maakt plastieken.

  • Wie was Frank Lodeizen?

    Frank Lodeizen (1931 – 2013) was een Nederlands beeldend kunstenaar. Hij trok op met kunstenaars van de Cobra-beweging. Hij maakte ook kleurige, abstracte gouaches en krijttekeningen.

    Lees meer